Ouale conţin nutrienţi importanţi pentru dezvoltarea si menţinerea optima a organismului, astfel încât le putem cataloga ca fi ind alimente esenţiale în alimentaţia fiecaruia dintre noi. Cele mai folosite oua sunt cele de gaina, dar se consuma si ouale de prepeliţa, raţa, gâsca, struţ, curca sau de bibilica. Iata si de ce!
Oul de gaina conţine 13 vitamine si minerale si are aproximativ 70 de calorii. Proporţia cea mai mare de nutrienţi (vitamine A, D, E, acid folic) se gaseste în galbenuş. Oul este unul dintre puţinele alimente care conţin în mod natural vitamina D, iar alte vitamine si minerale de care putem benefi cia prin consum sunt: luteina, vitaminele B1, B2, B6, B12, calciu, sodiu, potasiu, fosfor, fier, zinc si magneziu.
Oul de prepeliţa este considerat o delicatesa, dar este destul de accesibil. Este plin de antioxidanţi, minerale valoroase si proteine, plus ca are gust delicios. Ouale de prepeliţa nu au contraindicaţii, astfel ca oricând este benefica o cura. Faţa de oul de gaina, cel de prepeliţa conţine de cinci ori mai mult fosfor, de 7,5 ori mai mult fier, de 15 ori mai multa vitamina B2 si de sase ori mai multa vitamina B1. De asemenea, ouale de prepeliţa mai au calciu, zinc, sulf si potasiu. Sunt excelente pentru revitalizarea organismului la orice vârsta.
Oul de raţa are o greutate de aproape 70 g si conţine aproximativ 130 de calorii, din care aproape 30% proteine, peste 60% grasimi si 5% carbohidraţi. Oul de raţa are numeroase avantaje: se pastreaza proaspat mai mult timp decât cel de gaina, conţine, pe lânga proteine si vitamine, mai mulţi acizi grasi Omega3 si este unul din puţinele alimente care ofera organismului substanţe alcaline. Totusi, trebuie consumat cu atenţie deoarece conţine mult colesterol.
Oul de gâsca este foarte bun la gust, este bogat în grasimi sanatoase si merita inclus în alimentaţie mai ales datorita mineralelor si vitaminelor pe care le conţine. Reprezinta o excelenta sursa de vitamina D si de vitamine din grupul B, dar pentru a mânca aceste oua, ele trebuie fierte temeinic.
Oul de struţ, desi nu se gaseste usor pe piaţa, merita sa îl încerci daca ai ocazia. Un ou de struţ face cât 12 oua de gaina, iar daca îl vrei fiert tare ai nevoie de aproximativ o ora. Poţi încerca si o omleta cu mirodenii, sare si diverse ierburi aromate.
Oul de bibilica este mai mic decât oul de gaina si cel mai probabil poți sa îl gasesti în zonele rurale. Ouale de bibilica sunt sanatoase, gustoase, sarace în colesterol si reprezinta o alternativa excelenta pentru ouale de gaina.