Cresc inițiativele la nivelul statelor UE care vizează utilizarea banilor cash, a precizat la o conferință de specialitate Alexandru Păunescu, directorul juridic al BNR. Acesta a dat exemplu Germaniei și a Danemarcei, care acordă accesului la numerar un rol extrem de important, potrivit Hotnews.ro. De asemenea, amenințările informatice fac destul de costisitoare acoperirea securității tranzacțiilor.
Acesta este motivul pentruc are banii cash – fie că sunt folosiți pentru a cumpăra lucruri, fie pentru a economisi – sunt esențiali. „Plățile în numerar pot fi limitate de unele state pentru motive de interes public , dar fără să conducă la eliminarea numerarului”, spune șeful Juridicului din BNR.
În cazul Franței, plafonul pentru plățile cash efectuate de către consumator este de 1.000 euro. Dacă se depășește acel plafon, se aplică o amendă de până la 5% din suma plătită peste plafon, care se împarte între consumator și respectivul comerciant care a acceptat plata.
În Slovacia, plafonul pentru plățile în numerar este de 5.000 euro, atât pentru plățile dintre comercianți, cât și pentru plățile de la consumatori către comercianți.
În ceea ce privește persoanele fizice, limita maximă este de 15.000 euro. Există și țări fără astfel de plafoane. Spre exemplu, în Germania nu există o limită pentru plățile numerar, însă comercianții care acceptă plăți superioare valorii de 10.000 euro trebuie să identifice cumpărătorul respectiv. În cazul Irlandei, deși nu există plafoane stabilite la nivelul legislației, există unele limitări în practică, la nivel de comercianți.
Tot mai multe state UE trec de la încurajarea plăților cu cardul la revenirea la cash
Facebook Comments