Ingrediente blat: 5 ouă, 10 linguri zahăr, 6 linguri ulei, 6 linguri nucă măcinată, 4 linguri făină, 3 linguri cacao, sare, 1 linguriţă esenţă de cafea, 1 praf de copt.
Pentru cremă: 3 gălbenuşuri, 500 ml lapte, 500 g mascarpone, 5 linguri făină, 4 linguri zahăr, 1 linguriţă esenţă vanilie, 3 plicuri zahăr vanilat, 1 vârf linguriţă sare, 800 g compot de piersici (de casă).
Blat: Separăm albuşurile de gălbenuşuri şi dăm deoparte cele 3 gălbenuşuri pentru cremă. Batem albuşurile spumă cu puţină sare, adăugăm treptat zahărul, iar când bezeaua e tare, adăugăm gălbenuşurile, apoi uleiul şi amestecăm uşor. Cernem pe un platou făina şi cacaoa şi le amestecăm cu praful de copt, apoi începem să le încorporăm treptat în compoziţia de blat. Adăugăm nuca şi esenţa. Tapetăm tava cu hârtie de copt şi răsturnăm compoziţia. Nivelăm şi dăm la cuptor pentru 40 de minute la 180 grade.
Crema: Amestecăm într-un vas gălbenuşurile cu zahărul, zahărul vanilat şi sarea şi diluăm cu 2 linguri de lapte rece, apoi adăugăm făina şi omogenizăm. Restul de lapte îl adăugăm fierbinte, amestecăm bine şi punem vasul la foc mediu. Mestecăm până când crema se îngroaşă, apoi adăugăm esenţa de vanilie şi dăm vasul la rece. Când se răceşte crema o amestecăm cu mascarpone şi mixăm uşor. Răsturnăm blatul pe un platou şi îl decupăm în 3 părţi pe orizontală. Însiropăm fiecare parte de blat cu zeama de la compot. Tăiem câteva bucăţi de piersică în cubuleţe, iar restul le vom tăia în sferturi pentru ornat. Asamblare: întindem pe prima parte din tort 1/5 din cremă, aşezăm bucăţele de piersică, apoi presăm cu a doua parte de blat. Peste a doua parte de blat, întindem de asemenea 1/5 din cremă, aşezăm bucăţele de piersică şi presăm cu a treia parte de blat. Tăiem tortul astfel asamblat în trei părţi pe verticală şi procedăm asemănător cu crema şi cu bucăţele de piersică. Lipim bine părţile de tort decupate, ornăm deasupra cu crema rămasă, cu ajutorul unui poş şi aşezăm felii de piersică. Dăm tortul la rece pentru cel puţin 30 de minute.
Sursa: click.ro