Ce sunt virozele
Boli infectioase acute, contagioase, provocate de diferite tipuri de virusuri cu afinitate crescuta pentru caile respiratorii, aceste viroze se transmit prin intermediul picaturilor de secretie nazofaringiana care ajung in aer prin vorbit, stranut, ras sau tuse si indirect, prin mainile sau obiectele proaspat contaminate – batiste, vesela. Exista categorii de persoane cu risc crescut de a se imbolnavi de viroze: copii, varstnici, bolnavi cronici (cardiaci, diabetici,cu afectiuni renale si hepatice cronice).
Semnele obisnuite ale virozelor respiratorii sunt: congestia mucoasei nazale cu rinoree (secretie nazala abundenta), stranutul frecvent, durerea de gat spontana si/sau la inghitire, durerea de cap, indispozitia, oboseala accentuata, rareori subfebrilitatea sau febra moderata.
Exista insa si posibilitatea de aparitie a complicatiilor: suprainfectii bacteriene, acutizarea bolilor cronice, in special la persoanele cu risc crescut de a se imbolnavi.
Tratamentul acestor virozelor respiratorii se face conform recomandarilor medicului de familie. Orice automedicatie poate avea consecinte nedorite. Se recomanda izolarea bolnavilor atat pentru a nu raspandi boala cat si pentru a fi ei insisi feriti de eventuale suprainfectii.
Cele mai simple masuri de prevenire a virozelor respiratorii sunt:
– alimentatie bogata in vitamine ( fructe si legume proaspete)
– evitarea fumatului si consumului de alcool care scad capacitatea de aparare a organismului
– respectarea regulilor de igiena personala
– aerisirea frecventa a incaperilor
– evitarea aglomeratiei si a contactelor cu persoanele bolnave
– dezinfectia obiectelor contaminate
Da, exista si ceaiuri care sunt eficiente in caz de viroze.
Ceaiul de catina combate tusea si tonifica organismul. Contine vitamina C, extrem de buna in astfel de situatii. Se prepara din fructe uscate: infuzia lor, timp de zece minute, intr-o cana cu apa fierbinte, poate fi de un real ajutor in viroze.
Ceaiul de maghiran: intr-o cana cu apa luata de foc pune doua lingurite de pulbere de maghiran. Se lasa cana acoperita un sfert de ceas. Se strecoara si se bea indulcit cu miere. Pentru a recurge la ceai de maghiran trebuie sa astepti ca febra sa scada.
Ceaiul din coji de portocale. Curata coaja a doua portocale, tai-o in bucatele mici si las-o la uscat cateva zile. Foloseste aceasta coaja pentru a prepara un ceai bun la viroze. Pune apa la fiert, las-o sa clocoteasca, adauga coaja de portocale. Lasa ceaiul la racit si strecoara-l. Se pot bea cateva cani pe zi.
Ceaiul de scortisoara, cuisoare, piper si anason. Foloseste cate un sfert-jumatate de lingurita din fiecare, dupa cum vrei sa accentuezi gustul care-l preferi. Mirodeniile se infuzeaza timp de 15 minute si se bea cald, cat poti poti suporta, indulcit cu miere.
Sursa: sanatate.bzi.ro