Din cauza neimplicării autorităților locale, care nu au pregătit la timp orașul, Timișoara a fost la un pas să rateze statutul de Capitală Culturală Europeană. Din fericire, în urma eforturilor oamenilor de cultură locali, a primarului Dominic Fritz și a colegului nostru Vlad Botoș, a fost identificată o soluție.
Vlad Botoș, europarlamentar USR PLUS: ”Ne-am bucurat cu toții când Timișoara a fost aleasă una dintre Capitalele Culturale Europene pentru anul 2021.
A fost un moment de speranță, un moment în care ne-am gândit că vom avea parte de surprize plăcute, de o atmosferă cu adevărat europeană chiar aici, în inima Banatului.
Pandemia a făcut ca toate acestea să fie extrem de nesigure, după care a pus în pericol chiar desfășurarea tuturor evenimentelor.
Din discuțiile avute în primăvară cu reprezentați din mediul culturii timișorene și cu Dominic Fritz, ne-am dat seama că Timișoara nu este nici pe departe pregătită pentru a face față cu cinste acestui titlu, iar motivele sunt multe.
Am discutat în mai multe rânduri cu colegii din comisia CULT a Parlamentului European, dar și cu doamna Mariya Gabriel, comisar european pe probleme de cultură și am cerut găsirea unor soluții pentru capitalele culturale care nu pot să-și ducă la îndeplinire proiectul.
După mai multe luni de discuții, în care Comisia Europeană a desfășurat propriile investigații, am votat ieri în cadrul Comisiei CULT amânarea titlului pentru capitalele europene care ar fi trebuit să îl dețină în anul 2021, proiect a cărui raportor din partea grupului Renew Europe am fost eu și în care m-am implicat împreună cu echipa mea destul de mult, din convingere și interes pentru Timișoara, regiunea noastră și România implicit.
Astfel Timișoara va fi capitală culturală europeană în anul 2023, împreună cu Veszprém – Ungaria și Elefsina – Grecia.
Mai sunt doi ani de zile în care Timișoara poate să pregătească un adevărat regal al culturii, în care noua administrație a orașului de pe Bega poate dovedi că are atât viziune, cât și capacitatea de a pune în aplicare planurile.
Totul depinde, cu siguranță și de modul în care autoritățile române, la nivel național și local vor gestiona această pandemie pentru ca lucrările de pregătire pentru acest titlu câștigat de Timișoara să poată continua.
Este deosebit de important ca Timișoara să-și îndeplinească misiunea culturală cu succes pentru că titlul de capitală culturală face mai mult decât să pună în evidență cultura și să-i dea o adevărată valoare economică, acest titlu schimbă oameni, schimbă mentalități atunci când este gestionat cu profesionalism.
Timișoara avea nevoie de o păsuire și chiar asta am obținut. Mult succes și să ne vedem cu bine și cu multe evenimente culturale în 2023.”