Înainte de post, fa-ti un set complet de analize, pentru a fi sigura ca organismul este pregatit pentru aceasta perioada.
Restrictii, dar cu masura
Este suficient faptul ca in timpul postului nu ai voie sa manânci produse de origine animala (carne, lactate, oua). Daca incerci sa slabesti reducând si numarul de mese sau cantitatea de mâncare consumata la o masa, atunci ai toate sansele sa te simti lipsita de energie, iar tentatia de a renunta la post creste cu atât mai mult. incearca sa respecti un program regulat al meselor, sa manânci de trei ori pe zi, eventual adaugând doua gustari.
Mananca legume si fructe
Legumele si fructele joaca un rol important in mentinerea echilibrului nutritional pe perioada postului. Manânca-le, pe cât posibil, crude. De asemenea, nu consuma pâine sau fainoase in exces, pentru a scapa de senzatia de foame. Leguminoasele sunt cea mai buna sursa de proteine: manânca, cu incredere,mazare, linte, fasole, soia sau ciuperci. Acestea contribuie si la intarirea sistemului imunitar.Un pumn de nuci sau alune sunt o excelenta gustare intre mese, asigurându-ti aportul zilnic de grasimi sanatoase.
Hidrateaza-te corespunzator
Pe lânga alimentatie, hidratarea joaca un rol esential in mentinerea sanatatii. Daca nu iti place apa plata, simpla, opteaza pentru ceaiuri din plante, neindulcite, sau apa cu lamâie. Sucurile acidulate ori cele asa zis „naturale“ pot fi periculoase pentru sanatate. Daca nu poti rezista tentatiei, incearca, cel putin, sa nu exagerezi cu cantitatile. Un pahar pe saptamâna este suficient pentru a-ti satisface pofta. si nu uita ca si somnul este important in aceasta perioada. Pentru a nu resimti lipsa unor alimente sau pentru a nu mânca compulsiv, este nevoie sa fii odihnit.
Daca nu ai timp sa gatesti, nu te linisti cu gândul ca exista destule variante de alimente de post in magazine. Acestea contin un numar mare de aditivi alimentari si foarte multa sare, pentru a compensa gustul fad al produselor procesate. inainte de a cumpara conserve sau alternativele de post ale brânzei, salamului etc, citeste cu atentie eticheta. Evita si produsele cu ados de coloranti alimentari.
Sursa: clickpentrufemei.ro