Cercetatorii nu inteleg pe deplin ce anume determina formarea cancerului ovarian. Diversi factori pot creste riscul ca o femeie sa dezvolte aceasta forma de cancer, insa chiar daca prezinti unii dintre acesti factori de risc, asta nu inseamna neaparat ca vei dezvolta cancer la ovare.
Asa ca astazi ne indreptam atentia in directia diagnosticarii cancerului ovarian si ne propunem sa iti explicam care sunt pasii ce duc la depistarea acestei boli.
Potrivit datelor Globocan 2018 pentru tara noastra, 1840 de cazuri noi de cancer ovarian sunt diagnosticate anual in Romania, iar numarul de decese se ridica la 1088 pe an. Este esential screeningul pentru acest tip de cancer, pentru ca boala sa poata fi depistata precoce, cand inca este intr-un stadiu incipient.
Diagnosticarea cancerului ovarian incepe cu examinarea fizica si prin anamneza (medicul va afla de la pacienta toate informatiile despre antecedentele ei medicale). Examenul fizic ar trebui sa includa examinarea pelvina si examinarea rectala. Pentru a putea diagnostica aceasta boala, medicul poate sa recomande unul sau mai multe teste de sange.
Retine: un test Babes Papanicolau anual nu detecteaza cancerul ovarian, asa ca este important sa mergi la medic daca crezi ca ai simptome asemanatoare celor observate in cancerul ovarian.
Testele pe care medicul ginecolog le poate folosi pentru a diagnostica un cancer ovarian pot fi urmatoarele:
- o hemograma completa
- un test pentru a afla valorile CA 125 (un antigen tumoral), care pot fi mari daca pacienta are cancer ovarian
- un test pentru a afla valorile HCG (gonadotropina corionica umana), care pot fi mari daca pacienta are o tumora cu celule germinale
- un test pentru a depista valorile alfa fetoproteinei (AFP), care este un marker tumoral; aceasta poate fi produsa de tumorile cu celule germinale
- un test pentru a determina lactat dehidrogenaza (LDH), care poate avea valori mari daca pacienta are o tumora cu celule germinale
- un test care determina ce valori au inhibina, estrogenul si testosteronul, intrucat valorile pot fi crescute daca pacienta are tumori stromale in tesutul ovarian
- analize care arata functia hepatica, pentru a determina daca acest cancer ovarian s-a extins la alte organe
- teste care arata functia renala, pentru a determina daca acest cancer ovarian a blocat fluxul cursului urinar sau daca s-a extins la vezica urinara si la rinichi.
Pe langa aceste teste si analize, medicul va folosi si alte metode de diagnosticare, pentru a verifica daca este vorba sau nu de semnele unui cancer ovarian:
Biopsia – este o investigatie esentiala pentru a determina daca este prezent cancerul. In timpul procedurii, o mostra mica de tesut este extirpata din ovare, pentru a fi analizata si pentru a se determina daca sunt prezente celule canceroase. Daca in abdomenul pacientei exista lichid, o mostra din acest lichid va fi examinata la microscop, pentru a se identifica celulele canceroase.
Investigatii imagistice – Exista mai multe tipuri de teste imagistice care pot sa depisteze modificarile aparute in structura ovarelor si a altor organe, modificari care sunt cauzate de cancer. Medicul poate decide ca pacienta sa efectueze un CT, un RMN sau investigatie numita PET/CT.
Investigatii medicale, pentru a se verifica daca exista metastaze – Daca medicul suspecteaza ca ar fi vorba despre un cancer ovarian, el poate recomanda alte teste, pentru a afla daca boala s-a extins si la alte organe: analiza urinei (pentru a se depista semnele unei infectii ori semnele ca sangele este prezent in urina); o radiografie toracica (pentru a detecta daca tumorile s-au raspandit la plamani); clisma cu bariu (se poate efectua pentru a vedea daca tumora s-a raspandit la colon sau la rect).
Important!
In cazul in care pacienta are antecedente in familie de persoane cu cancer mamar, cancer ovarian, cancer tubar (al trompelor uterine) ori cancer peritoneal, este posibil ca aceasta sa isi doreasca sa fie testata pentru a se depista anumite mutatii genetice si sa isi faca investigatii (screening) in mod regulat. Oamenii de stiinta au identificat, de-a lungul anilor, ca anumite mutatii genetice sunt responsabile pentru formele de cancer care cresc riscul de cancer ovarian.
Pe langa tratamentele clasice, exista si alte directii in ce priveste terapiile cancerului ovarian. O directie interesanta ar putea fi reprezentata de teste predictive ale raspunsului precoce la tratamentul chimioterapic in cazul pacientelor cu aceasta boala. Pacienta si medicul ar decide impreuna daca este cazul sa se implementeze teste usor de efectuat, simple, rapide si care sa informeze echipa medicala asupra raspunsului terapeutic precoce la tratamentul administrat.
Sursa: doc.ro