Tensiunile în creștere dintre Israel și Iran amenință să perturbe lanțurile globale de aprovizionare cu petrol. Lucru care ar putea duce la creștere prețurilor petrolului la peste 135 de dolari pe baril. Aceasta ar putea fi chiar o estimare optimistă, dacă țările islamice mari, producătoare de țiței, decid să își utilizeze toate resursele pentru a sprijini într-un fel sau altul conflictul din Orient.
Totuși, marile puteri ale lumii, care cer reîntoarcerea la diplomație, nu au niciun interes ca prețul petrolului să explodeze și vor căuta să mențină stabilitatea pe piața energetică globală, potrivit unei analize făcute de Simon Watkins și publicată de OilPrice.
Care ar fi cea mai mare problemă din perspectiva sectorului energetic? Păi Iranul ar putea amenința cu perturbarea transportului maritim prin Strâmtoarea ORMUZ. Pe acolo se tranzitează aproximativ 30% din petrolul mondial. Amenințări similare din trecut au dus la creșteri semnificative ale prețului petrolului.
Un alt scenariu luat în calcul ar putea fi cel în care Iranul ar extinde embargoul asupra exporturilor de petrol nu doar către Israel, ci și către aliații acestuia, similar cu ceea ce Arabia Saudită a făcut în 1973/74 față de țările care au sprijinit Israelul în timpul războiului cu Egiptul și Siria.
Atunci, pe măsură ce stocurile globale de petrol au scăzut, prețul a crescut dramatic, fiind exacerbat de reducerea treptată a producției de petrol de către membrii OPEC, scrie tvrinfo.ro.
Tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea perturba lanțurile globale de aprovizionare cu petrol
Facebook Comments