Tema celei de a cincea ediții arădene a Conferințelor Dilema este „Muzica și versurile”

by Andreea Radu

Între 18 și 20 aprilie, de joi până sâmbătă, Conferințele Dilema revin la Arad, orașul în care s-a născut și din care a pornit acest proiect cultural itinerant.

În ordinea prezenței lor pe scenă, invitații Conferințelor, scriitori, critici literari și muzicieni, sunt: Marius Chivu, Radu Vancu, Nicu Alifantis, Răzvan Mirică, Mircea Mihăieș și Mircea Cărtărescu. Ca de obicei, moderatorul evenimentelor este redactorul-șef al revistei Dilema, Sever Voinescu.

Ca și anul trecut, când la Arad s-a vorbit despre „Comedia lumii”, organizatorii au ales pentru această ediție o temă mai apropiată de domeniul artelor decât de cel social sau politic. Astfel, tema celei de a cincea ediții arădene a Conferințelor Dilema este „Muzica și versurile”.

„Cântă, zeiță,…” sunt primele cuvinte ale primului poem din literatura Europei. Și iată cum, încă de la începuturi, muzica și versurile sunt puse laolaltă. Nu știm cum erau rostite epopeile homerice de către vechii rapsozi (adică, etimologic, cei care coseau cântece unul după altul), acest lucru fiind de domeniul reconstituirii și al presupunerii. Cel mai probabil se acompaniau cu lira sau harfa, realizând ceea ce azi am numi un performance, unul care lăsa loc de improvizație, făcând mici pauze în jurul unor formule repetitive, a unor epitete recurente cu rol mnemotehnic, care ghidau astfel recitarea întinsă desigur vreme de ore în șir.

O altă presupunere, deopotrivă plauzibilă, ar fi că rapsozii greci reușeau să memoreze lungile poeme tocmai pentru că asociau versurile acestora cu muzica. E o sinteză întotdeauna plăcută minții și sufletului, e formula magică a baladei, a liedului sau a hip-hop-ului. Cât despre omul contemporan, e mai rezonabil să ni-l imaginăm umplând stadioane și săli de concerte și fredonând, perfect fidel față de text, versurile cântecelor unor Leonard Cohen, Bob Dylan, Nick Cave, Vladimir Vîsoțki ori Aesop Rock, decât rostind pe dinafară poeme precum „Țara pustie”, „Călărețul de bronz”, „Faust” , „Divina Comedie” ori „Luceafărul”.

Despre muzica poeziei, despre aceste potriviri intime de ritm și receptare, despre cum e cântată marea poezie și despre rotunjirea muzicii pop prin versuri memorabile, care fac o literatură aparte, despre toate acestea vom vorbi (și vom cânta chiar) la această ediție a Conferințelor Dilema la Arad.

 

Cătălin Lazurca, director executiv al Conferințelor Dilema

 

 

Programul Conferințelor Dilema la Arad:

 

JOI 18 aprilie

Sala Regele Ferdinand a Primăriei Arad

 

ora 19.00
Marius Chivu și Radu Vancu: „Sunetul poeziei”

 

VINERI 19 aprilie

Sala Filarmonicii de Stat Arad

 

ora 19.00

Concert Alifantis & Mirică / Gemini

urmat de un dialog între Nicu Alifantis și Sever Voinescu

 

bilete pentru acest eveniment pe entertix.ro

 

SÂMBĂTĂ 20 aprilie

Sala Filarmonicii de Stat Arad

 

ora 19.00

Mircea Mihăieș: „«Stilul târziu» al lui Leonard Cohen”

ora 20.30

Mircea Cărtărescu: „Poezie și destin”

 

_________

Conferințele Dilema la Arad sunt organizate și finanțate cu generozitate, încă din 2019, de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad

Partener strategic: UniCredit Bank

Un proiect inițiat de: revista Dilema, Grupul pentru Management și Mediere Culturală și Prietenii Dilemei

Partener local: Filarmonica de Stat Arad

Sponsor: Grup West – dealer local Opel, Peugeot și Citroën

 

Facebook Comments