Sucul care se obtine din radacina rasa are efecte în convalescenta, astenie, surmenaj, nervozitate, febra, reumatism, guta, tuse, catar bronsic, obezitate. Este un bun drenor pulmonar si hepatic si remineralizant. Extern, se aplica sub forma de comprese pe plagi, ulcere, cancer de piele, afectiuni oftalmice si în gargare contra ulceratiilor din gura. Sucul din radacini este si un excelent depurativ, cu rol în eliminarea toxinelor din corp la persoanele care lucreaza într-un mediu poluat, la cei care consuma multa carne, aditivi alimentari sintetici, tutun si medicamente de sinteza (se iau 10-15 linguri pe zi, în cure de 2-3 saptamani).
Se recomanda ca sucul de radacina sa se administreze diluat cu suc de morcov (o parte telina si trei parti morcov), obtinand o bautura cu gust placut, usor asimilabila si cu efect terapeutic sporit. Dupa caz se poate amesteca sucul din radacini cu suc de frunze de telina, pentru a fi folosit sub forma de comprese tinute 30-60 minute pe zone cu degeraturi, cancer tegumentar sau inflamatii ale ochilor. Decoctul din rizomi si radacini rase (30 g fierte în 1 litru apa timp de 10-15 minute) se bea cate o ceasca înainte de mese, avand efect stimulator general, cu actiuni în tuse rebela, raguseala, stari febrile, afectiuni cardiace, retentie urinara, litiaza renala, digestie lenta, balonari, obezitate, helmintiaza, reumatism si guta.
Decoct concentrat din radacina tocata (250-500 g la 2 litri apa), care se fierbe 30 minute si se foloseste la o baie calda, timp de 10-15 minute, contra degeraturilor la picioare sau sub forma de comprese pe plagi, ulceratii, cancer de piele. Decoctul poate fi folosit de mai multe ori prin reîncalzire. Vin tonic din radacini taiate marunt într-un litru de vin alb, cu adaus de 100 g miere de albine; se macereaza timp de 2 zile pana se obtine o bautura parfumata, cu aroma discreta de ananas din care se consuma cate 2-3 paharele pe zi, cu 30 minute înainte de mese, avand efecte diuretice.
Sursa: sanatate.bzi.ro