Telescopul spațial James Webb, aflat la peste 1,5 milioane km de Terra, a detectat cea mai îndepărtată gaură neagră supermasivă care este „găzduită” de o galaxie ce s-a format la 570 milioane de ani după Big Bang, deci acum 13,2 miliarde de ani. Galaxia se numește CEERS 1019 și un lucru special este că gaura neagră din centrul ei este cea mai puțin masivă descoperită în Universul timpuriu, având nouă milioane de mase solare (este de nouă milioane de ori mai grea decât Soarele), scrie hotnews.ro.
Cele mai multe găuri negre de la începutul Universului au cam un miliard de mase solare și sunt mai ușor de detectat pentru că sunt mai strălucitoare în timp ce „înghit” materia care se aprinde când este atrasă către gaura neagră.
Deși este mai mică, această gaură neagră este deosebită fiindcă s-a format cu așa de mult timp în urmă și încă este greu de explicat cum s-a putut forma așa de aproape de începutul universului.
Gaura neagră descoperită are multe în comun cu cea din centrul Căii Lactee, gaură care are 4,6 milioane de mase solare.
Telescopul a descoperit și 11 galaxii care au existat pe când universul era la începuturi, între 470 și 675 milioane de ani de la Big Bang,
Găurile negre sunt uriașe, puternice, îndepărtate și misterioase. Gaura neagră este un mediu extrem, un obiect cosmic atât de dens, încât lumina nu poate scăpa de câmpul său gravitațional.
Centrul unei găuri negre se numește singularitate, iar în jurul ei se află un câmp gravitațional atât de puternic încât orice obiect ce pătrunde în perimetrul câmpului dispare în gaura neagră.
Telescopul spațial James Webb a detectat cea mai îndepărtată gaură neagră activă supermasivă
Facebook Comments