„Exit” este coproducția Teatrului Maghiar „Csiky Gergely ” Timișoara, a Teatrului Clasic ” Ioan Slavici” Arad și a Teatrului Național Sombor din Serbia și reprezintă spectacolul de deschidere a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT.
Evenimentul organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara, a ajuns în acest an la cea de-a zecea ediție. Cu un subiect ce abordează o temă de actualitate, cea a imigranților-emigranților, spectacolul oferă artiștilor din Arad, Timișoara și Sombor, prilejul de a susține adevărate partituri actoricești, fiecare contribuind cu experiența și profesionalismul său la conturarea unor povești de viață într-o lume nouă la care încearcă să se adapteze.
Spectacolul ’’Exit’’ regizat de Schilling Árpád are în distribuție și doi actori ai Teatrului Clasic ’’Ioan Slavici’’ Arad: Carmen Vlaga-Bogdan si Andrei Elek.
Spectacolul va avea parte de trei premiere, câte una la fiecare dintre cei trei coproducători. Astfel, după premiera de la Timișoara, din cadrul TESZT, a doua premieră a spectacolului ’’Exit’’ este programată în Serbia, la Sombor.
În Arad, premiera spectacolului ’’Exit’’ va avea loc în data de 8 iunie 2017, la ora 19, la Teatrul Clasic ’’Ioan Slavici’’. Spectacolul se joacă în limbile română, maghiară și sârbă și este subtitrat în limbile engleză, română și maghiară.
Mai jos, vă redăm comunicatul de presă de la Teatrul Maghiar de Stat Timișoara:
Al zecelea TESZT începe cu o coproducție internațională
Schilling Árpád și echipa „EXIT” tratează tema imigranților-emigranți
[Teatrul Maghiar de Stat Timişoara, 21 mai] Duminică va începe ediția a zecea a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT. Printre cele mai importante obiective ale TESZT-ului se numără schimbul cultural între artiștii și teatrele din regiune și sprijinirea colaborării artistice. În acest context s-a născut și spectacolul de deschidere al festivalului de anul acesta, „EXIT”, o producție comună a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad și а Teatrulиi Național din Sombor. Regizorul spectacolului este Schilling Árpád, care a fost prezent și anul trecut în programul TESZT-ului cu producția „Ziua mâniei”.
Pe parcursul perioadei de repetiție, artiștii de naționalitate maghiară, română și sârbă s-au inspirat din experiențele lor proprii privind situațiile de zi cu zi, prejudecăţile si obiceiurile lor culturale. Personajele spectacolului sunt imigranţi economici, care au fost închişi într-o clădire scoasă din funcțiune, undeva în Marea Britanie. Au sosit din regiunea estică a Europei: vor să iasă de undeva și în aceași timp vor să intre undeva. Cei de afară le-au promis că totul se va rezolva, iar până atunci nu au altceva de făcut decât să aștepte.
„Cum este atunci când am lăsat ceva din urmă dar încă nu am primit nimic în loc? Despărțirea de acasă și adaptarea într-o lume necunoscută vine cu dificultăți inimaginabile. Dar unii chiar și așa își asumă aceste dificultăți pentru că pur și simplu nu văd altă ieșire.”- scrie regizorul Schilling Árpád. Trecând prin cele şapte capitole, spectacolul ne arată această așteptare aparent fără sfârșit, reflexele imigranților-emigranți din Balcani, obiceiurile lor, modelele de comportamente moștenite și învățate, prejudecăţile, neîncrederea și temerile lor. „Vrem să vorbim despre temerile din prezent, despre dorințe, despre vise, despre cum ne imaginăm noi tot ce ne poate oferi Occidentul, cum ar fi să trăim în Marea Britanie, ce fel de așteptări avem și ce obiceiuri și neînțelegeri produc astea, despre multele moduri în care ne putem păcăli singuri. În adâncul acestor experienţe prezente se poate găsi toată istoria, cultura noastră. Pe mine mă interesează faptul că, dacă vrem să rezolvăm problemele personale actuale, problemele familiei, comunității noastre, atunci trebuie să fim pregătiți să regândim și să re-evaluăm aceste experienţe. (…) E ca un experiment în laborator: ce rămâne în filtru?”
„EXIT” nu s-a născut dintr-un text dramatic deja existent. Pe parcursul repetițiilor regizorul a propus actorilor mai multe scene și personaje, iar improvizațiile născute din acestea au fost finalizate cu ajutorul lui Láng Annamária, co-autor, și al dramaturgului Biró Bence. „Obiectivul principal era să cunoaștem cât mai bine actorii, și pentru asta am făcut interviuri cu ei înainte de a începe perioada de repetiție.”- ne povestește Biró Bence. „Árpád se bazează foarte mult pe actori, nu le dă sarcini care nu li se potrivesc, ceva care nu găseşte în ei o bază profundă. Când se gândește la concepția regizorală știe deja foarte clar cine ce rol va juca. Desigur, și noi urmărim cu mare atenţie actorii și este treaba noastră să le dăm provocări și exerciții care sunt cumva naturale pentru ei, deci spectacolul final depinde în mare parte de actorii care joacă.”- zice Láng Annamária. Pe parcursul spectacolului toți actorii sunt pe scenă de la început până la sfârșit, astfel spectatorii pot să decidă care dintre ei par mai interesanți, pe cine vor să urmărească. Pe scenă sunt doar câteva elemente de decor sau costume, tot ce vedem este estetica minimalistă a spațiului gol al scenei, personalitatea și interdependența actoriilor.
Schilling Árpád, unul dintre cei mai cunoscuți regizori maghiari, a înființat Trupa Krétakör în 1995, un teatru renumit pe plan internațional. Fundația Krétakör, fondată după desființarea trupei în 2008, se ocupă cu diferite proiecte artistice, pedagogice și sociale.
În spectacol joacă: Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Csata Zsolt, Ninoslav Đorđević, Éder Enikő, Andrei Elek, Branislav Jerković, Mátrai Lukács Sándor, Dragana Šuša, Tokai Andrea, Vass Richárd și Carmen Vlaga-Bogdan, interpreții sunt: Kedves Emőke și Molnár Zoltán, coordonatorii producției au fost: Dobre Júlia, Fekete Réka, Gálovits Zoltán, Bojana Kovačević, Ságodi Ildikó, iar regizorul technic este Kertész Éva.
Premiera spectacolului „EXIT” va avea loc în cadrul festivalului TESZT în data de 21 mai, de la 20:00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely. Fiind vorba despre o coproducţie, urmează şi o premieră la Sombor în data de 31 mai, ora 20:00, la Teatrul Național din Sombor, iar în 8 iunie de la ora 19:00 se ține premiera din Arad, pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.
Biletele pentru premiera din Timișoara din 21 mai s-au epuizat, dar se mai găsesc bilete pentru avanpremiera din 20 mai, de la ora 20:00. Biletele pot fi achiziționate zilnic de la ora 11:00 de la casieria Teatrului, str. Alba Iulia, sau pe site-ul www.biletmaster.ro. Vă atragem atenția că spectacolul se joacă în maghiară, română și sârbă și că se asigură supratitrare cu traducere în limba maghiară, română și engleză.