Cea mai mare parte a Team România din care fac parte 82 sportivi, a plecat, duminică, spre Paris, la cea de-a XXXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice, cu aeronava „Nadia Comăneci”.
Cei 82 de sportivi care au plecat duminică de pe Aeroportul ”Henri Coandă”, spre capitala Franţei, sunt de la următoarele discipline: box, canotaj, ciclism, gimnastică artistică, înot, polo, scrimă, tenis de masă, tir cu arcul.
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a afirmat că sportivii prezenţi la Paris au datoria de a continua povestea primei medalii obţinute de România la Jocurile Olimpice, în 1924, tot în capitala Franţei.
”Iată că am ajuns şi în acest moment al plecării către Jocurile Olimpice de la Paris. Suntem aşteptaţi acolo, Satul Olimpic s-a deschis, locaţia pentru canotaj este pregătită, pentru nataţie, de asemenea. Nu pot să nu mă gândesc că acum 100 de ani, tot la Paris, am deschis acest drum cu o medalie de bronz, iar nouă ne revine plăcuta misiune de a continua această poveste frumoasă de a îmbogăţi tezaurul României cu mai multe medalii olimpice strălucitoare şi de a ne bucura de o ediţie a Jocurilor Olimpice la cel mai înalt nivel. Ştim cât de lungă şi tensionată a fost aşteptarea, dar ştiu că sunteţi pregătiţi. Sunteţi cei mai buni din România, cei care au luptat din greu să obţină calificare la Jocurile Olimpice. De aceea cu toţii avem încredere în voi că veţi reuşi la Paris, pentru că sunteţi cei mai buni. Mult succes tuturor!”, a declarat Covaliu în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Salonul Oficial al Aeroportului ”Henri Coandă”.
Covaliu și Lipă se așteaptă la prestații bune și cât mai multe medalii
Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, le-a transmis sportivilor că trebuie „să zboare” către cea mai înaltă treaptă a podiumului.
„Aceste emoţii sunt normale, pentru că participaţi la competiţia supremă. Plecăm la Paris cu încredere, cu bucurie, cu emoţie, dar şi cu multă speranţă. Şi mai plecăm cu ceva, cu iubirea celor de acasă, care nu sunt puţini. Sunt alături de voi, vă urmăresc zi de zi. Iar eu vă doresc să faceţi ca imnul României să răsune pe arenele olimpice, pentru că aţi muncit, v-aţi dorit şi acum este momentul să zburaţi. Să zburaţi către cea mai înaltă treaptă a podiumului, pentru că puteţi, sunteţi foarte buni, aveţi încredere în voi. Momentul vostru este acum la Paris. Să vă reprezentaţi ţara cu cinste şi onoare pentru că este un sentiment extrem de frumos atunci când imnul ţării tale răsună şi milioane de oameni îl ascultă”, a declarat Lipă.
Înotătorul David Popovici poate scrie istorie la Paris
Şi sportivul David Popovici a ţinut să-i felicite pe toţi colegii săi care au reuşit calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris.
„Voiam să spun că este atât de greu să te califici la Jocurile Olimpice. Toată lumea vorbeşte despre performanţă, despre medalii şi e de înţeles, dar este o performanţă atât de mare şi să te califici aici. Voiam să mă folosesc de acest moment să îi felicit, de fapt să ne felicităm, pentru că suntem în jur de 100 de sportiv calificaţi aici şi voiam să le urez succes. Indiferent de aşteptările pe care le are lumea de la noi, noi suntem sportivi şi nu ne bazăm pe aşteptări. Succes nouă!”, a spus Popovici.
Componenţii Team România care vor intra în competiţie în partea a doua a Jocurilor vor pleca la Paris în decursul mai multor zile, începând din 24 iulie.
Delegația tricoloră este formată din 107 sportivi
Team România este formată din 107 sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice (26 iulie-11 august), la 18 sporturi. Aradul are și la această ediție un reprezentant, poloistul Levente Vancsik, component al naționalei României, calificată după 12 ani la competiția olimpică. Vancsik este fost campion cu Steaua, acum component al CSM Oradea, dar a crescut și s-a format la AMEFA Arad. Naționala de polo a plecat și ea spre Paris, unde pregătește Jocurile Olimpice.
Dodean, arădeanca de la startul Tokyo 2020, a bifat patru ediții la rând
La ediția precedentă, cea din Japonia (n.n. desfășurată în 2021 din cauza pandemiei de COVID-19), Aradul a avut-o la start pe jucătoarea de tenis de masă Daniela Monteiro Dodean, unde a luat locul 5 cu naționala României, cel mai bun rezultat al ei la Jocurile Olimpice. Dodean are patru prezențe consecutive la Jocurile Olimpice: Beijing 2008, Londra 2012, Rio 2016 și Tokyo 2020. Ea s-a retras din națională în toamna lui 2021, imediat după Europenele de la Cluj.
Sportivii români calificaţi la JO 2024, la 18 discipline sportive:
Atletism (13): Delvine Relin Meringor (maraton), Andrea Miklos (400 m), Alina Rotaru-Kottmann (lungime), Joan Chelimo Melly (maraton), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului), Stella Rutto (3.000 m obstacole), Andreea Taloş (triplusalt), Diana Ion (triplusalt), Alin Firfirică (aruncarea discului), Alexandru Novac (aruncarea suliţei), Florentina Iuşco (săritura în lungime), Rareş Toader (aruncarea greutăţii), Daniela Stanciu (săritura în înălţime);
Box (1): Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg);
Canoe (3): Cătălin Chirilă (C1 – 1.000 m), Ilie Sprîncean, Oleg Nuţă (C2 – 500 m);
Canotaj (45 locuri cota): simplu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, categorie uşoară, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, patru rame feminin, patru vâsle feminin, 8+1 feminin, dublu vâsle masculin, dublu rame masculin, patru rame masculin, patru vâsle masculin, 8+1 masculin;
Ciclism (1): Ede Molnar (mountain bike);
Gimnastică artistică (6): echipa feminină (Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă, Andreea Preda); Andrei Muntean;
Gimnastică ritmică (1): Annaliese Drăgan;
Haltere (2): Mihaela Cambei (cat. 49 kg), Loredana Toma (cat. 71 kg)
Înot (3): David Popovici (100 m liber, 200 m liber), Vlad Stancu (800 m liber, 1.500 m liber), Rebecca Aimee Diaconescu (200 m liber);
Judo (1): Alex Creţ (cat. 90 kg);
Lupte (5): Andreea Beatrice Ana (lupte libere, cat. 53 kg), Kriszta Tunde Incze (lupte libere, cat. 62 kg), Cătălina Axente (lupte libere, cat. 76 kg), Alin Alexuc-Ciurariu (lupte greco-romane, cat. 130 kg), Răzvan Arnăut (lupte greco-romane, cat. 60 kg);
Polo pe apă (13): echipa masculină (Marius Ţic, Eduard Drăguşin – portari, Francesco Iudean, Matei Luţescu, Tudor Fulea, Andrei Neamţu, Andrei Prioteasa, Andrei Ţepeluş, Nicolae Oanţă, Silvian Colodrovschi, Vlad Georgescu, Sebastian Oltean, Levente Vancsik);
Scrimă (1): Mălina Călugăreanu (floretă);
Tenis de câmp (4): Ana Bogdan (simplu feminin, dublu feminin), Jaqueline Cristian (simplu feminin, dublu feminin), Irina Begu (simplu feminin, dublu feminin), Monica Niculescu (dublu feminin);
Tenis de masă (5): echipa feminină (Bernadette Szocs, Elizabeta Samara, Adina Diaconu; Andreea Dragoman, rezervă), Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs (dublu mixt); Bernadette Szocs, Elizabeta Samara (simplu feminin), Ovidiu Ionescu şi Eduard Ionescu (simplu masculin);
Tir cu arcul (1): Mădălina Amăistroaie;
Triatlon (1): Felix Duchampt;
Yachting (1): Ebru Bolat (clasa Ylca 6).
Jocurile Olimpice de la Paris sunt programate în perioada 26 iulie – 11 august 2024. Ceremonia de deschidere va avea loc vineri, 26 iulie, cu un spectacol grandios pregătit de organizatori pe Sena.
AGERPRES