TE-AI SATURAT DE DIETE ? CE RAMANE DE FACUT

by Sida Voicu
Cum obţinem echilibrul în alimentaţie astfel încât să nu ne mai îngrăşăm? Aceasta este una dintre întrebările care par a avea un răspuns greu de desluşit. În realitate, însă, situaţia nu este chiar atât de tragică. Cu ajutorul specialistului în nutriţie îţi arătăm cum să rezolvi această dilemă.
Oviaţă trăită de la o dietă de slăbire la alta nu este o metodă sănătoasă nici pentru corpul tău şi nici pentru mintea ta. Este mult mai simplu să ţii cont de cele mai importante principii ale unei alimentaţii corecte şi, în acest fel, nu se vor ivi frustrări, vei avea mai multă energie şi te vei simţi bine în pielea ta. „Realismul deciziilor este foarte important. Nu trebuie să ne propunem ca imediat să ne iasă totul perfect.

Mâncatul sănătos e o obişnuinţă

„Secretul celor care au succes în menţinerea unui stil de viaţă sănătos constă în organizare şi diversificare. Sunt acei oameni care par să se bucure de mâncare, care aleg fără frustrare ingredientele sănătoase şi care nu vorbesc niciodată despre noua dietă pe care vor să o înceapă. Rezultatele pozitive pleacă de la obişnuinţa de a mânca alimente sănătoase, de a avea în casă opţiuni nutritive pentru poftele culinare – pofta de dulce se astâmpără la fel de bine cu biscuiţi sau cu fursecuri din făină integrală şi curmale, chipsurile pot fi din cartof sau din păstârnac etc.

Apoi, factorul cel mai important în întreţinerea obiceiului de a mânca sănătos este cel care ţine de motivaţia personală: acceptarea faptului că o alimentaţie dezechilibrată şi nesănătoasă are drept consecinţă excesul ponderal, un aspect corporal inestetic şi, pe termen lung, boala.”

S-ar putea sa mai gresim la câte o masa, dar nu e o drama, câta vreme pe termen lung reusim sa imprimam o serie de schim bari sanatoase în alimentaţia noastra”, spune nutriţionista Cori Gramescu.

Primii paşi realişti sunt:

✽ manânci legume la fiecare masa; ✽ bei 2 litri de apa pe zi; ✽ manânci din toate grupele alimentare: legume, carne, oua, cereale integrale, fructe, legume, legumi noa se, cel puţin o data pe zi, fara a face exces de proteine si grasimi; ✽ cumperi alimentele de doua ori pe saptamâna, dupa o lista facuta dinainte; ✽ faci miscare 30 de minute pe zi sau o ora la doua zile, organizat, si încerci sa fii cât mai activa (foloseşti scarile, nuliftul, lasi masina daca ai de parcurs distanţe scur te sau mergi mai des la plimbare cu copilul sau cu nepotul în parc si te joci efectiv cu el, nu doar îl supraveghezi de pe banca); ✽ dormi, te odihnesti si te relaxezi, alocându-ţi câteva minute pe zi pentru o pauza doar cu tine, în care poţi medita si te poţi autoevalua pozitiv.

Ordinea e importantă

✽ nu sari peste mese pentru ca vei provoca organismul sa îsi faca rezerve excesive la mesele urmatoare; ✽ consuma fructele pe stomacul gol, în principal dimineaţa sau înainte de masa cu 30 de minute; ✽ între mese poţi consuma un pumn de seminţe crude, de migdale, fistic, un fruct; ✽ mesteca bine, nu te grabi; ✽ nu consuma apa imediat dupa masa, lasa sa treaca macar 30 de minute, altfel îţi vei dilua sucul gastric.

Dulcele desert

✽ consuma desertul la trei ore dupa masa de prânz si nu mânca nimic dupa acesta cel puțin o ora si jumatate; ✽ decât sa bei un suc natural de portoca le sau de grepfrut, mai bine manânca fructul, pentru ca, datorita fibrei conținute în pielițe, indicele glicemic e mai mic. Daca totusi preferi un fresh, nu adauga zahar.

Facebook Comments