TAINELE PUMNALULUI GĂSIT ÎN MORMÂNTUL LUI TUTANKHAMON

by Dana B.

Un pumnal gasit in mormantul regelui Tutankhamon a fost facut cu fier dintr-un meteorit, arata o noua analiza a compozitiei metalului, potrivit The Guardian.

In 1925, arheologul Howard Carter a descoperit doua pumnale, unul din fier si unul cu o lama de aur in bandajele cu care era infasurat tanarul rege, care a fost mumificat acum peste 3.300 de ani.

Lama de fier, care are maner de aur si maciulie din cristal, i-a intrigat pe cercetatori in deceniile de la descoperirea lui Carter: prelucrarea fierului era rara in Egiptul antic, iar metalul pumnalului nu ruginise.

Cercetatori italieni si egipteni au analizat metalul cu spectometru fluorescent cu raze X pentru a-i determina compozitia si au descoperit ca la acesta continutul de nichel, impreuna cu nivelul de cobalt, “sugereaza clar o origine din afara sistemului terestru”.

Ei au comparat compozitia cu cea a meteoritilor cunoscuti gasiti pe o raza de 2.000 km in jurul coastei egiptene a Marii Rosii si au gasit niveluri similare intr-un meteorit.

Meteoritul, denumit Kharga, a fost gasit la 240 km vest de Alexandria, in orasul-port Mersa Matruh, care pe vremea lui Alexandru cel Mare – secolul IV inainte de Christos – era cunoscut drept Amumia.

Desi oamenii au prelucrat cuprul, bronzul si aurul cam din 4.000 I.Hr, prelucrarea fierului a aparut mult mai tarziu si era rara in Egipt.

In 2013 s-a descoperit ca noua margele de fier innegrite – excavate dintr-o necropola din apropierea Nilului, in nordul Egiptului – fusesera faurite din fragmente de meteorit. Margelele sunt mult mai vechi decat mormantul tanarului faraon, fiind datate circa 3.200 I.Hr.

Sursa: hotnews.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate