Sute de pacienți au fost tratați în ultimul an, în Laboratorul de Cardiologie Intervențională, din cadrul Spitalului Județean Arad

by Florian Popa

La un an de la înființare, astăzi a fost prezentat bilanțul Laboratorului de Cardiologie Intervențională, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. La conferința de presă au participat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, coordonatorul Laboratorului, medic cardiolog Cristian Dina, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, Florina Ionescu și directorul medical Mircea Onel.

,,Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a preluat Laboratorul de Cardiologie Intervențională la jumătatea lunii august 2019, ca parte a strategiei Consiliului Județean Arad de dezvoltare a serviciilor medicale. Strategia noastră a fost să oferim arădenilor condiții pentru care înainte erau obligați să plece în altă parte, în județele învecinate, sau chiar în Ungaria. Un prim pas a fost depunerea de proiecte pentru patru spitale noi (Oncologie, Psihiatrie Căpâlnaș, Infecțioase Adulți și Complex Matern-Pediatrie). Consiliul Județean a cumpărat 510 aparate medicale în ultimii patru ani, a investit 85 milioane lei, numai din fonduri europene, pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. De asemenea, am atras peste un milion de euro pentru modernizarea Cardiologiei. Ca parte a strategiei noastre de dezvoltare a serviciilor medicale, am susținut înființarea acestui Laborator de Cardiologie Intervențională. A fost una dintre cele mai bune decizii, care trebuie urmată de dezvoltarea serviciilor medicale cardiologice, de atragerea de noi specialiști și dezvoltarea secției. Faptul că aici au fost salvate sute de vieți, că oamenii nu au mai fost puși pe drum, că se pot trata acasă în condiții ca în Ungaria sau județele din jur, demonstrează nevoia și succesul acestei investiții”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

„Se împlinește un an de când Laboratorul de Cardiologie Intervențională a devenit compartiment al Spitalului Județean. În această perioadă au fost tratați peste 800 de pacienți, nu doar din Arad, ci din cel puțin 5-6 județe din zona de vest a țării, precum Caraș, Hunedoara, Mehedinți, Gorj și chiar din Timiș, ceea ce așază Aradul pe harta serviciilor cardiologice zonale. Putem spune că suntem singura secție care tratează 60% din totalul pacienților din alte județe ale țării. Se confirmă astfel utilitatea unui astfel de laborator, cu ajutorul căruia salvăm vieți. Un spital modern nu poate funcționa fără o secție de cardiologie bine pusă la punct, cu aparatură performantă, iar achiziționarea unui angiograf de către Spitalul Județean, ce va funcționa la Ambulatoriu, va crește calitatea actului medical în această specialitate, cardiologia. Un alt aspect pe care trebuie să îl tratăm cu atenție maximă îl reprezintă pandemia de COVID-19 și consecințele pe care acest virus le are asupra sistemului cardiovascular al pacienților. Trebuie să fim pregătiți pentru a face față și acestei provocări”,  a declarat dr. Cristian Dina, coordonatorul Laboratorului.

,,Împreună cu Consiliul Județean Arad, continuăm proiectele de îmbunătățire și dezvoltare a serviciilor medicale pentru pacienții cardiaci și aici ne referim atât la modernizarea secției și a compartimentelor destinate acestei patologii, cât și la dotarea lor cu aparatură medicală performantă. Astfel, ne dorim modernizarea și reabilitarea etajului V al clădirii principale unde funcționează Secția Cardiologie prin intermediul unui proiect transfrontalier, care se referă la reabilitarea serviciilor spitalicești în domeniul medicinei cardiovasculare. În cadrul proiectului de extindere a ambulatoriului avem prevăzută și achiziția unui angiograf pentru artere periferice, aflat în faza de achiziție”, a declarat Florina Ionescu, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

 

 

Facebook Comments