Sute de mii de articole de îmbrăcăminte şi lenjerie, dar şi încălţăminte, produse cosmetice şi parfumuri, jucării, piese de schimb auto, produse din sticlă, produse ceramice, ceasuri, telefoane mobile, au fost confiscate anul trecut de poliţiştii de frontieră, mărfurile contrafăcute provenind în principal din China şi Turcia.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în primele 11 luni ale anului 2019, poliţiştii de frontieră, împreună cu alte autorităţi competente, au confiscat bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, respectiv 101.900 articole de îmbrăcăminte şi lenjerie, 92.815 produse cosmetice şi de parfumerie,73.100 bucăţi jucării, 19.000 perechi încălţăminte, 28.500 articole marochinărie.
De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării sute de mii de diverse alte articole, susceptibile a fi contrafăcute, constând în unelte, scule, produse de uz casnic sau de igienă personală.
În 2019, au fost descoperite peste 22.000 de produse cosmetice şi de parfumerie şi 27.700 bucăţi jucării, constatându-se o dublare sau chiar triplare a acestor produse comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2018 (cu 300% mai multe cosmetice şi cu 150% mai multe jucării).
Poliţiştii au constatat că cetăţenii implicaţi în aceste activităţile ilegale proveneau preponderent din România, Turcia, Bulgaria şi Republica Moldova. Rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt China – România (pe mare) şi Turcia – România.
Cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în vama Giurgiu, fiind produse aduse din Turcia, pentru România sau ţări din vestul Europei.
Potrivit sursei citate, o cantitate semnificativă de produse contrafăcute a fost descoperită în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat.
Din cazuistica înregistrată, s-a mai constatat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (produse cosmetice, jucării, piese de schimb auto, produse din sticlă, produse ceramice, textile, încălţăminte sport, ceasuri, software, telefoane mobile).
Poliţia de Frontieră susţine că bunurile contrafăcute nu pot fi evaluate (sunt bunuri fără valoare), acestea urmând a fi distruse după reţinere, în conformitate cu prevederile legale.