Sub autoritatea Instituției Prefectului, începând cu data de 3 iulie a.c., timp de două săptămâni, polițiști din cadrul I.P.J. Arad, jandarmi, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitar-Veterinare, Direcției de Sănătate Publică și cei de la Protecția Consumatorului desfășoară, în sistem integrat, activități de verificare a respectării normelor legale impuse pe perioada stării de alertă în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, terase, zone de agrement și cluburi în aer liber.
După activitățile desfășurate ieri, 7 iulie, până în această dimineață, la nivelul județului nostru au fost verificate 273 de obiective/locații, din care 243 au fost vânzători sau comercianți ambulanți și 641 mijloace de transport în comun. De asemenea au fost legitimate 104 de persoane fizice, iar 4 societăți comerciale sau persoane fizice autorizate au fost verificate cu privire la respectarea măsurilor de prevenire în contextul stării de alertă. Nu s-au înregistrat apeluri la linia Tel Verde pentru semnalarea nerespectării măsurilor stabilite în contextul stării de alertă.
În urma tuturor verificărilor au fost aplicate 140 sancțiuni contravenționale – avertisment unor operatori economici pentru organizarea de activități în spațiul public, privat sau închis pentru care au fost instituite interdicții sau restricții.
Astfel de activități vor avea loc zilnic, în perioada următoare, în vederea conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19. Amintim că situațiile de nerespectare a măsurilor de protecție sanitară pot fi semnalate la numărul Tel Verde (apel gratuit) 0800800165.
De asemenea, precizăm că persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină, în situația în care în decursul celor 14 zile de la revenirea în țară sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, devin pozitive pentru virusul SARS-CoV-2 și nu respectă măsurile de prevenire a răspândirii bolii, riscă să intre sub incidența legii conform art. 352 din Noul Cod Penal (Infracțiuni contra sănătății publice – Zădărnicirea combaterii bolilor) și să sufere consecințele săvârșirii acestei fapte.
De aceea, este important ca persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat de COVID-19, cei care nu au finalizat cele 14 zile de carantină sau izolare la domiciliu precum și persoanele care se întorc în țară dintr-o zonă considerată cu risc epidemiologic ridicat, să respecte autoizolarea la domiciliu pe o perioadă de 14 zile, cu următoarele recomandări: purtarea corectă a măștii de protecție în spații închise, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool, păstrarea distanței de 1,5 metri între persoane, curățarea periodică a suprafețelor de contact. În cazul apariției simptomatologiei, se va apela numărul unic de urgență 112.