SURPRIZE PLĂCUTE, ASTĂZI, LA FITN4 ARAD

by Dana B.

 

Ne mai despart doar patru zile până la finalul ediţiei 2016 a Festivalului Internaţional de Teatru Nou de la Arad. Vor fi zile încărcate de un suflu nou, artiştii de seamă ai teatrului românesc vor împărtăşi experienţe teatrale numerosului public arădean.

Astăzi, 12 mai, în cea de-a VI-a zi, Festivalul prezintă trei spectacole care au în vizor reale situaţii conflictuale inter-umane, dar care oferă soluţii, detensionează prin umor şi râs. Căci râsul face bine!

Seara începe cu „Family Affairs” de Rosa Liksom, un spectacol de Radu Afrim – recent premiat cu trofeul UNITER pentru Cel mai bun regizor al anului 2015. Spectacolul vorbeşte fără menajamente despre degradare, despre gunoiul autentic şi spumos în care se scaldă personaje egoiste, tipuri caracteriale memorabile și de mare actualitate. La ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” aşteptăm publicul arădean să cunoască o altă faţetă a noului: originala satiră contemporană a societăţii.

De la ora 21.30, Sala Studio găzduieşte producţia Teatrului German de Stat Timişoara, „De fapt e frumos” de Volker Schmidt. Un spectacol oglindă a generaţiei Facebook, o radiografie a societăţii ce împrumută din substratul tragediilor greceşti, pentru ca în final să devină optimistă, cu şanse de izbândă.

Despre acest spectacol, Volker Schmidt declară: „…Consider că subiectul abordat este la fel de relevant peste tot în lume și că este important să reflectăm asupra sa. Sunt și mulți tineri români care se află peste tot în lume, au relații la distanță și comunică prin rețelele de socializare.”

 Tot despre conflict va fi vorba şi în spectacolul „MaRó” de Szekely Csaba, în regia lui Andi Gherghe, programat la Club Flex, de la ora 23.00. S-a spus că e un spectacol exemplar, „o cascadă de umor şi râs cu lacrimi” (Iulia Popovici) ce scoate la vedere inteligent, prin scene presărate de absurd, bizareriile relațiilor româno-maghiare: mândria etnică, dominaţie şi inferioritate, nemulţumiri, gâlcevi.

„Marele câștig al acestui spectacol este acela că, după mai bine de 25 de ani la Târgu-Mureș, se poate vorbi despre lucruri grave cu zâmbetul pe buze, lucru de neimaginat îi urmă cu puțină vreme”. (Dan Mărăcineanu, Zi de zi)

Facebook Comments