Statul ar urma sa introduca o taxa suplimentara pe bauturile carbogazoase, altele decat apa minerala, si sa interzica magazinelor sa mai vanda astfel de racoritoare minorilor de pana la 16 ani, prevede o propunere legislativa depusa la Parlament pe final de mandat. Initiativa va trebui insa sa fie redepusa in viitorul Legislativ, care va fi ales in decembrie, pentru a avea sanse de adoptare.
Initiativa legislativa depusa la Senat, pe 1 noiembrie 2016, de deputatul Gheorghe Udriste (PMP), urmareste sa descurajeze consumul de bauturi carbogazoase, definte drept „bauturi acidulate, cu exceptia apei minerale”.
Textul propune o taxa supliementara pe aceste bauturi, de 1 la mie din salariul minim brut pe economie la fiecare 0,33 ml. Asta inseamna ca, la salariul minim actual, taxa ar fi de 1 leu si 25 de bani la fiecare 0,33 ml. Astfel, la o sticla de 2 litri de suc acidulat, pretul ar creste cu cica 7 lei si 50 de bani, prin introducerea acestei taxe.
Alte prevederi propuse de textul depus la Senat:
- interzicerea comercializarii bauturilor carbogazoase catre consumatorii minori cu varsta de pana la 16 ani;
- aplicarea de etichete de avertiment pe ambalajele bauturilor carbogazoase, precum si pe rafturile unde sunt acestea expuse;
- toate reclamele, indiferent de forma, la bauturi carbogazoase sa fie insotite de avertsmente de sanatate: „zaharul dauneaza grav sanatatii” si „nu este recomandat minorilor sub 16 ani”;
- utilizarea imaginii unor minori pe ambalajele bauturilor carbogazoase va fi interzisa.
Amenzi usturatoare pentru comercianti si furnizori
Pentru incalcarea interdictiilor privind reclama pentru bauturile carbogazoase, contraveninetii vor risca amenzi de 50.000 – 70.000 de lei si intericerea produselor de la comercializare, respectiv publicitate. Nu este, insa, foarte clar cine va primi aceste amenzi: furnizorul, magazinul, canalul media prin care s-a difuzat reclama ilegala etc.
Pentru incalcarea obligatiei de a afisa la rafturi avertismente privind nerecomandarea consumului de bauturi carbogazoase de catre persoeele de pana la 16 ani, comerciantii vor fi amendati cu 10.000 de lei – 20.000 lei.
In fine, amenzi de 50.000 lei – 70.000 lei vor risca de exemplu comerciantii care vor vinde bauturi carbogazoase persoanelor de pana la 16 ani.
Aceeasi amenda va fi aplicata si celor care incalca interdiciile privind promovarea acestor bauturi racoritoare prin intermediul copiilor, precum folosirea imaginii minorilor pe ambalaje. Nici aici nu se precizeaza exact cine risca amenda asta, insa pare ca furnizorii si producatorii sunt cei vizati.
Constatarea contraventiilor va fi facuta de Politia Locala, din subordinea autoritatilor locale, precum si de reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Interne (Politia Nationala, cel mai probabil), potrivit propunerii legilative.
Initiativa legislativa se afla abia la inceput, iar drumul catre adoptare si aplicare este lung: trebuie sa treaca de comisiile de specialitate si de plenul Senatului, sa urmeze aceeasi procedura la Camera Deputatilor, care este for decizional, sa fie promulgata de presedintele tarii, sa fie publicata in Monitorul Oficial. Si abia dupa ce Guvernul va adopta si publica, la randul sau, in Monitorul Oficial normele de aplicare a legii, interdictiile si suprataxarea bauturilor carbogazoase vor fi implementate.
Mai mult, in conditiile in care initiativa nu a fost trecuta pe ordinea de zi a plenului Senatului, ea are sanse si mai mici sa ajunga vreodata lege, pentru ca legislatura 2012-2016 isi incheie mandatul si va fi inlocuita de noii parlamentari care vor fi alesi in decembrie 2016.
In acest caz, practic daca initiatorul va fi ales parlamentar si in legislatura viitoare, el trebuie sa reintroduca initiativa in dezbatere sau, daca nu va fi ales in viitorul Legislativ, textul va putea fi copiat de un alt parlamentar si reintrodus la Parlament.
In orice caz, este de mentionat tentativa de restrictionare a bauturilor carbogazoase pe piata romaneasca.
In expunerea de motive la intiativa legislativa, deputatul Gheorghe Udriste citeaza informatii aparute pe site-ul „Ce se intampla, doctore” (CSID), potrivit carora necesarul zilnic de zaharuri este de 24 de grame (aproximativ 6 lingurite de zahar), iar o bautura cabogazoasa cu continut scazut de zaharuri contine cam 50 de grame de zahar.
De asemenea, initiatorul mai arata ca si Comisia Europeana sugera, intr-un raport din 2014, introducerea de taxe speciale pe bauturile carbogazoase.
In anul 2011, Ungaria a introdus suprataxarea bauturilor carbogazoase, iar in 2012 Franta a pus o taxa speciala pe bauturile indulcite, se mai arata in expunerea de motive.