Suplimente care mențin frumusețea dinților

by Cristian Dobre
Cariile îți pot pune în pericol zâmbetul, iar durerile dentare te vor face să nu mai ai chef de nimic. Remineralizarea dinților este esențială pentru a te proteja de efectele negative, iar suplimentele alese corect vor menține frumusețea dinților tăi mai mult timp. Contează foarte mult să iei toate măsurile de prevenție în loc să te bazezi exclusiv pe vizitele la dentist. Ajustarea dietei și prevenirea carențelor de nutrienți depind în primul rând de tine.

Iată ce suplimente asigură remineralizarea dinților:

1. Calciul

Probabil nu vei fi surprinsă să regăsești calciul pe listă pentru că este asociat de obicei cu oase mai puternice. Acest mineral este baza pentru o dantură rezistentă, dar nu este atât de simplu să obții o cantitate suficientă. Problema este că dacă organismul nu-l preia în mod eficient poate deveni inutil. Dacă nu îl iei în paralel cu alte 2 suplimente calciul va ajunge în alte zone ale corpului și poate avea efecte negative. Vei avea nevoie și de vitaminele D3 și K2 pentru a putea absorbi calciul și a-l direcționa spre dantură. Doza zilnică recomandată de calciu este de 1.000mg.

2.  Vitamina D3

Vitamina D este unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru starea de sănătate. Numele ei te-ar putea induce în eroare pentru că este de fapt mai mult un hormon decât o simplă vitamină, iar fiecare țesut și organ posedă receptori pentru acest nutrient. În ceea ce privește remineralizarea dinților vitamina D3 este necesară pentru preluarea calciului și distribuirea mineralelor în tot corpul. Aceste două procese sunt esențiale pentru formarea și repararea oaselor și a dinților. De asemenea, vitamina D3 va menține structura dinților pe termen lung.
Aproximativ 50% din populație are carență de vitamina D din următoarele motive:
– nu ne expunem suficient la soare pentru că petrecem mai mult timp în interior și folosim tot timpul produse de protecție solară;
– se consumă prea mult acid fitic, care stopează metabolizarea vitaminei D.

Alimentele cu un conținut ridicat de acid fitic sunt: migdalele, boabele de fasole, alunele de pădure, lintea, cerealele, boabele de soia, semințele de susan.

Se recomandă să iei vitamina D3 și nu D2 pentru că este mai ușor de folosit de organism. Doza zilnică trebuie să fie de 1000IU.

3. Vitamina K2

Medicii recomandă combinarea vitaminei D3 cu vitamina K2 pentru a favoriza absorbția și distribuirea calciului în mod uniform la nivelul danturii. Dacă vitamina D3  asigură absorbția, vitamina K2 acționează ca un agent de trafic, direcționând calciul în tot corpul. În plus, vitamina K2 este necesară pentru activarea osteocalcinului, principala proteină necolagenică a țesutului osos care face parte din dinți și asigură refacerea și creșterea lor. Se recomandă 90mcg de vitamina K2 în fiecare zi.

4. Magneziul

Acest mineral este necesar pentru dezvoltarea structurală a dinților și pentru stabilirea gradului în care se preia calciul ingerat.

Astfel, un nivel prea ridicat de calciu, vitamina D și fosfor va reduce nivelul de magneziu, ceea ce va periclita remineralizarea dinților. La fel ca și în cazul vitaminei D, 50% din populație are lipsă de magneziu, așa că ar fi bine să suplimentezi acest mineral pentru a preveni efectele negative asupra danturii. Se recomandă o doză de 300-400mg de magneziu pe zi.

5. Colagenul

De-a lungul vieții dantura se uzează constant, dar prin remineralizare dinții se refac, având componente organice și inorganice. Colagenul reprezintă cea mai mare parte a componentelor organice, aproximativ 90%. Se regăsește în produse de origine animală, în special în organe, care sunt consumate mai rar. În aceste condiții este indicat să iei suplimente sub formă de capsule sau băuturi pentru a reface rezervele danturii. Se recomandă 5g de colagen hidrolizat pe zi.
Sursa: eva.ro
Facebook Comments