Sunt anumite lucruri neștiute despre infecția cu coronavirus

by webeditor

Noul coronavirus provoacă puțin mai mult decât o tuse, dacă rămâne în nas și gât, lucru pe care îl face pentru majoritatea oamenilor ghinionisti să fie infectati. Pericolul începe când ajunge în plămâni, conform Bloomberg.

Unul din șapte pacienți prezintă dificultăți de respirație și alte complicații severe, în timp ce 6% devin critici. Acești pacienți suferă de obicei o insuficiență a sistemului respirator și a altor sisteme vitale și uneori dezvoltă șoc septic, potrivit unui raport al misiunii comune a Organizației Mondiale a Sănătății-China, de luna trecută.

Progresul de la ușor sau moderat la sever poate apărea „foarte, foarte repede”, a declarat Bruce Aylward, director general adjunct al OMS, care a condus o misiune în China și care a examinat datele de la 56.000 de cazuri. Înțelegerea cursului bolii și identificarea persoanelor cu cel mai mare risc sunt esențiale pentru optimizarea îngrijirii .

Aproximativ 10-15% dintre pacienții ușor, până la moderat , progresează spre sever și dintre aceștia, 15-20% progresează spre critic. Pacienții cu cel mai mare risc includ persoanele de 60 de ani și mai în vârstă, precum și cei cu afecțiuni preexistente, cum ar fi hipertensiunea, diabetul și bolile cardiovasculare.

 

„Tabloul clinic sugerează un model de boală care nu este diferit de ceea ce am putea observa la gripă”, a declarat Jeffery K. Taubenberger, cel care a studiat infecția la victimele gripei spaniole, inclusiv una exhumată cu mai mult de 20 de ani în urmă, din permafrost în nord-vestul Alaskăi.

Covid-19 se răspândește cel mai probabil prin contactul cu picăturile încărcate de virus expulzate din tuse, strănut sau respirație ale unei persoane infectate.

În general, infecția începe în nas. Odată ajuns în interiorul corpului, coronavirusul invadează celulele epiteliale care se aliniază și protejează tractul respirator, a spus Taubenberger, care conduce secția de patogeneză virală și evoluție a Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din Bethesda, Maryland. Dacă este ținut în calea aeriană superioară, de obicei rezultă o boală mai puțin severă.

 

Însă, dacă virusul coboară raza de acțiune  până la ramurile periferice ale arborelui respirator și a țesutului pulmonar, poate declanșa o fază mai severă a bolii. Acest lucru se datorează daunelor cauzate de pneumonie cauzate direct de virus, plus daunele secundare cauzate de răspunsul imun al organismului la infecție.

„Corpul tău încearcă imediat să repare daunele din plămâni imediat ce se întâmplă”, a spus Taubenberger. Diverse celule albe din sânge care consumă agenți patogeni și ajută la vindecarea țesutului deteriorat acționează ca primii respondenți. „În mod normal, dacă acest lucru merge bine, puteți elimina infecția în doar câteva zile.”

În unele infecții cu coronavirus mai severe, efortul organismului de a se vindeca poate fi prea greu, ceea ce duce la distrugerea nu numai a celulelor infectate cu virus, ci și a țesutului sănătos, a spus Taubenberger. Deteriorarea epiteliului căptușește traheea și bronhiile,  poate duce la pierderea celulelor protectoare de mucus, precum și firele de păr minuscule, sau ciliați, care măresc murdăria și secrețiile respiratorii din plămâni.

„Nu ai capacitatea de a păstra lucrurile în afara tractului respirator inferior”, a spus Taubenberger. Ca urmare, plămânii sunt vulnerabili la o infecție bacteriană secundară invazivă. Infecțiile bacteriene secundare reprezintă o amenințare deosebit de periculoasă, deoarece pot ucide celule stem ale tractului respirator critic care permit întinerirea țesutului.

Plămânii deteriorați pot înfometa organe vitale de oxigen, afectând rinichii, ficatul, creierul și inima.

„Când aveți o infecție proastă, copleșitoare, totul începe să se destrame într-o cascadă”, a declarat David Morens, consilier științific principal al directorului Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase.

Acest punct critic apare probabil mai devreme și la persoanele în vârstă, așa cum se întâmplă în experimentele cu șoareci mai în vârstă, a spus Stanley Perlman, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea din Iowa din Iowa City, care a studiat #coronavirusurile timp de 38 de ani.

Cu toate acestea, chiar și adulții mai tineri sănătoși au cedat bolii. Li Wenliang, oftalmologul în vârstă de 34 de ani, care a fost unul dintre primii care a avertizat despre coronavirusul din Wuhan, a murit luna trecută după ce a primit anticorpi, antivirale, antibiotice, oxigen și după ce sângele i-a fost pompat printr-un plămân artificial.

Unii oameni pot fi mai susceptibili din punct de vedere genetic, posibil pentru că au o abundență mai mare de receptorii proteici cu formă distinctă în celulele lor epiteliale respiratorii pe care virusul țintește, a spus Taubenberger. Este, de asemenea, posibil ca anumite persoane să aibă unele imunodeficiențe minore sau alți factori gazdă care se referă la bolile de bază. deliciul-viciilor.ro

Facebook Comments