SUNĂTOAREA-BENEFICII ŞI CONTRAINDICAŢII

by Cristian Dobre

Sunatoarea este una dintre cele mai utilizate plante de leac, principiile sale active si proprietatile terapeutice fiind studiate amanuntit. In scop medicinal se foloses florile care trebuie culese in zile uscate si insorite, din iunie si pana in septembrie, prin taiere cu foarfeca. Planta se usuca intr-un loc bine aerisit si intunecos, intinsa in strat subtire, pe hartie sau panza si se pastrează in pungi de hartie ori saculeti de panza in locuri uscate si intunecate.

Proprietati terapeutice
La nivelul sistemului digestiv, sunatoarea are o actiune coleretic-colagoga – stimuleaza secretia si eliminarea bilei si actiune antiinflamatorie la nivel hepatic; utila in caz de dischinezii biliare, hepatite; ajuta la normalizarea secretiei gastrice acide, deci este utilizata, alaturi de alte plante, in gastrita si ulcer gastric si duodenal; de asemenea amelioreaza colicile abdominale si durerile menstruale.

Sunatoarea este cunoscuta ca unul dintre antidepresivele naturale cele mai eficiente, stimuleaza secretia de serotonina (hormonul fericirii) si melatonina; este utila in caz de depresii, anxietate, atac de panica, insomnie; este benefica deoarece restabileste echilibrul psiho-emotional, calmeaza, induce relaxarea si somnul, mareste increderea in sine.

La nivel circulator, are actiune diuretica si vasodilatatoare.

Modalitati de consum
Poate fi consumata sub forma de comprimate (500 mg/zi), infuzie (2-3 cani/zi), tinctura (1 lingurita diluata in 100 ml de apa de 3-4 ori pe zi, intre mese), ulei de sunatoare sau pulbere, in doze ce variaza in functia de starea si afectiunea pacientului.

In general se face o cura de 2-3 luni, urmate de 2-3 saptamani de pauza.

Extern, la nivelul pielii si mucoaselor, sunatoarea are actiune antiseptica si antiinflamatorie, calmanta si cicatrizanta – se utilizeaza in caz de arsuri usoare, rani superficiale, zgarieturi, dermatite, sub forma de infuzie concentrata sau ulei sunatoare.
In caz de gingivite, abcese dentare, afte, se poate face gargara cu infuzie concentrata din planta sau tinctura (1-2 lingurite de tinctura la 100 ml de apa).

Comprese sau badijonaj cu solutie diluata aplicate local la nivelul mucoasei anale in caz de hemoroizi sau fisuri anale.

Tot cu infuzia de sunatoare se pot aplica cataplasme pentru ameliorarea durerilor in caz de nevralgii.

Precautii si contraindicatii
Inceperea, ca si oprirea unui tratament cu sunatoare trebuie facute gradat, in doze crescatoare, respectiv descrescatoare
Este fotosensibilizatoare, deci pe durata tratamentului se evita expunerea la soare.

In asociere cu diferite medicamente (antidepresive, antiastmatice, hipotensive, hipocolesterolemiante, contraceptive orale) poate diminua efectul terapeutic al acestora, deci nu incepeti un tratament cu sunatoare, in cazul in care urmati si un tratament clasic, decat dupa ce ati cerut sfatul unui fitoterapeut.

In caz de administrare prelungita (peste 2-3 luni fara pauze) pot aparea reactii averse: colici, diaree, nevralgii, tulburari de somn, alergii cutanate, anxietate, disfunctii erectile, gura uscata, migrene.

Femeile insarcinate, dar si cele care alapteaza trebuie sa evite tratamentele cu sunatoare. La fe si persoanele cu sindrom bipolar sau Alzheimer.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments