SULFINA, UTILĂ ÎN TRATAREA BOLILOR HEPATICE

by Cristian Dobre

Sulfina (Melilotus officinalis) se asociaza cu succes in tratamentul hepatitelor cronice, in ciroza, in afectiuni ale rinichilor si ale cailor urinare, artrita, in abcese, gingivite, astm, bronsite si diferite rani, sustin specialistii europeni.

Ca leac popular, in vremea dacilor, sulfina (numita surcina, denumire pastrata si acum in unele zone geografice) era un remediu apreciat pentru ochi, pentru bolile de minte si pentru insomnii.
Studiile ale cercetatorilor europeni au scos la iveala substante active prezente in compozitia sulfinei: uleiul volatil, substantele amare, derivatii flavonici, acidul cumarinic.

Este un excelent vasodilatator periferic
In timp, faima sulfinei a crescut. Alte cercetari de laborator, realizate indeosebi in Franta si in Elvetia, au dovedit puterile miraculoase ale sulfinei in vindecarea insuficientei venoase (arterita), a reumatismului si a afectiunilor hepatice.
Planta atat de apreciata si in mediul urban s-a dovedit un excelent vasodilatator periferic, deoarece mareste permeabilitatea vasculara.

Eficienta intr-o varietate de boli
Sulfina regenereaza celulele hepatice, scade tensiunea arteriala, este un valoros antiseptic si un antiinflamator gingival. In tratamentul intern si extern, planta se foloseste sub forma de infuzie.

Un tratament sustinut cu infuzie de sulfina, recomandat de specialisti in hepatita cronica si pentru vasodilatatie, a contribuit la vindecarea multor pacienti, sustin fitoterapeutii europeni.

Pentru normalizarea deficientei de functionare a aparatului locomotor, tratamentul cu flori de sulfina a dat rezultate dupa un interval de 3-4 saptamani.

In cazul neuropatiei diabetice, o afectiune oculara specifica diabeticilor, ceaiul de sulfina este o solutie foarte buna, pentru ca le protejeaza vederea. De aceea, planta a fost introdusa in compozitia unui ceai tonic general, revigorant si reconfortant numit Ierburile vietii.

Indicata in tratamentul varicelor
Sulfina este recomandata mai ales in tratamentul varicelor. Planta are proprietati anticuagulante fiind indicata ca un remediu al hipertensiunii arteriale, care influenteaza circulatia periferica.
Varicele pot aparea atat la femei, cat si la barbati, dar femeile sunt predispuse de doua ori mai mult decat barbatii in privinta aparitiei venelor varicoase. Folosirea preparatelor naturiste demonstreaza ca bisturiul nu este singura modalitate de tratament.

Cum se prepara, cum se administreaza
Pentru tratamentul intern, infuzia se prepara dintr-o lingura de sulfina uscata si maruntita si 200 ml apa clocotita. Ceaiul se infuzeaza timp de 15 minute, apoi se strecoara. Zilnic, se consuma doua cani : una se administreaza dimineata, inainte de micul dejun si alta seara, inainte de cina. Tratamentul trebuie urmat timp de 20 de zile pe luna, un interval de trei luni.

Pentru insuficienta venoasa
Infuzia se prepara din doua lingurite de flori uscate, oparite cu 250 ml apa. Planta se infuzeaza timp de 15 minute, apoi se strecoara. Zilnic se bea o cana de infuzie, timp de trei saptamani. Dupa o pauza de sapte zile, tratamentul se poate relua.
Tratamentul reduce fragilitatea capilara, combate crampele nocturne, dezumfla hemoroizii si previne aparitia varicelor.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments