Sucul de urzică scade glicemia

by Cristian Dobre

Sucul de urzică – beneficii și contraindicații

Deși este o plantă a cărei atingere produce înroșirea și inflamarea pielii, însoțită de mâncărimi, urzica a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru a trata diverse afecțiuni. La ce ajută sucul de urzică și alte preparate pe bază de urzici?

Odată cu venirea primăverii, în piețe încep să apară și urzicile, care se regăsesc apoi în multe bucătării sub formă de ciorbă sau cremă ori opărite și amestecate în salate. Această plantă se poate consuma și sub formă de suc, precum și sub formă de ceai. Urzica este bogată în nutrimente, conținând vitaminele A, C și K, vitamine din complexul B, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și sodiu, polifenoli și toți aminoacizii esențiali.

Studiile arată că urzica este utilă împotriva inflamației, atât dacă se masează locul respectiv cu o cremă de urzici de la farmacie, cât și dacă se consumă suc de urzică. Acesta se prepară simplu: urzicile se spală bine, se zdrobesc la blender sau într-un mojar cu pistil și se iau câte două linguri pe zi, fie ca atare, fie în puțină apă sau ceai. De asemenea, se poate face un ceai de urzică: se fierb frunzele 5 minute în 300 ml apă, se lasă puțin să de odihnească, apoi se strecoară și se bea ca atare sau îndulcit cu 1 linguriță de miere.
Se pare că persoanele care suferă de artrită pot beneficia de proprietățile antiinflamatoare ale urzicii, dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a emite o concluzie clară.

Urzica este un remediu popular și pentru tratamentul alergiilor. Deși oamenii de știință nu au descoperit ce ar putea determina acest efect, e posibil ca urzica să poată reduce inflamația asociată cu alergiile. Conform anumitor cercetări, urzica ar putea întrerupe procesul alergic prin inhibarea producției de histamine. Dovezi clare, însă, că urzicile chiar au efect asupra alergiilor nu există până în prezent.

O altă problemă de sănătate pentru tratarea căreia se mai utilizează sucul de urzică sau suplimentele cu urzici este hiperplazia benignă de prostată. Cercetările pe animale au arătat că această plantă poate preveni conversia testosteronului în dihidrotestosteron, ceea ce ar putea reduce mărimea prostatei. Un studiu care a implicat bărbați cu prostată mărită a arătat că extractul de urzică ajută la tratarea problemelor urinare pe termen scurt și lung, fără efecte adverse. Nu este clar, însă, cât de eficientă este urzica în comparație cu tratamentele convenționale.

Și persoanele cu tensiunea arterială mare ar putea beneficia de sucul sau de ceaiul de urzică, această plantă fiind folosită ca remediu încă din vechime pentru scăderea tensiunii. Testele pe animale arată că urzica ar putea contribui la scăderea tensiunii în mai multe moduri.
Pe de o parte, ar putea stimula producția de oxid nitric, care funcționează ca vasodilatator. Vasodilatatoarele relaxează mușchii vaselor de sânge, ajutându-le să se lărgească. Pe de altă parte, urzica are compuși care ar putea acționa precum blocantele canalelor de calciu, care relaxează inima reducând forța contracțiilor. Totuși, efectele acestei plante asupra tensiunii arteriale la oameni nu sunt clare, deci ar fi nevoie de cercetări adiționale.

Urzica are în compoziție și anumite substanțe care mimează efectele insulinei, contribuind astfel la scăderea glicemiei. Alte beneficii potențiale ale urzicilor sunt reducerea sângerărilor după intervențiile chirurgicale, protejarea ficatului împotriva daunelor cauzate de mesele prea bogate sau de toxine, tratarea arsurilor și eliminarea excesului de sare și apă prin urină.

Urzicile se pot consuma în siguranță dacă sunt uscate sau fierte, însă e nevoie de atenție la manevrarea lor când sunt crude, pentru prepararea sucului. Se recomandă folosirea unor mănuși de protecție pentru că perișorii de pe frunzele de urzică dăunează pielii. Urzica apucată cu mâna goală va „injecta” pielea cu substanțe precum acetilcolină, histamină, serotonină, acid formic și leucotriene care pot cauza mâncărimi, iritații și noduli. În cazuri rare, urzicile pot cauza o reacție alergică severă, care pune viața în pericol.

Femeile însărcinare nu ar trebui să consume suc de urzică și nici alte preparate pe bază de urzici, deoarece acestea pot declanșa contracții uterine, crescând riscul de avort. De asemenea, e indicat ca persoanele care sunt în tratament cu medicamente care subțiază sângele, medicamente pentru diabet, antihipertensive, diuretice sau litiu să ceară sfatul medicului înainte de a consuma suc de urzică sau alte preparate pe bază de urzici.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments