Calciul este un mineral vital pentru organism, reprezentand numeroase functii, fiind prezent aproape in fiecare celula a corpului nostru unde exercita functii in raport cu rolurile tesutului in care se afla.
Calciul este prezent in cantitati mari in produsele lactate, in special in iaurturi, lapte batut si cascaval, apoi in cantitati mai mici in branzeturi si lactate.
Calciul se mai gaseste si in legume, in carne si in cantitati mai mici in fructe. Oasele de peste contin fosfor si calciu, asadar puteti consuma din cand in gand pesti mici care se mananca si cu oase (de exemplu hamsia).
Trebuie sa aveti in vedere si faptul ca anumite substante cresc pierderile de calciu:
– sarea (la 2,5 g sare consumata, adica o lingurita, se pierd 15 mg de calciu);
– cofeina (pentru fiecare 100 mg de cafeina ingerate se pierd 5 mg de Ca); in afara de cafeaua contin cofeina si bauturi precum cola, energizante, ceai negru si verde. Aportul maxim de cofeina pe zi ar trebui sa fie in jur de 300 mg.
– bauturile carbogazoase;
– proteinele de origine animala consumate in exces;
– soia;
– alcoolul
– fibrele alimentare, fitati, oxalati (legume, tarate, cereale integrale, nuci, alune, soia).
Pentru a compensa aceste pierderi trebuie sa cresteti cantitatea de calciu.
Sursa: sanatate.bzi.ro