Invatarea unui instrument este un lucru extrem de benefic pentru copii. In acest mod pot intelege ce inseamna disciplina, cum sa se concentreze mai bine, isi pot scoate talentul in evidenta si chiar au posibilitatea de a face o cariera in acest domeniu. Mai mult decat atat, invatarea unui instrument la o varsta frageda poate schimba modul in care copilul gandeste.
Multe studii confirma faptul ca invatarea unui instrument la o varsta frageda poate schimba structura creierului, facandu-l mult mai sensibil la recunoasterea sunetelor si implusurilor pe care in mod obisnuit nu suntem constienti ca le auzim. Prin intermediul muzicii sunt imbunatatite functiile cognitive si de preluare neuronala, ducand la niveluri mai ridicate de rationament. Un grup de cercetatori au realizat proiectul „Harmony“, un program de muzica oferit copiilor din familii cu venituri reduse din Los Angeles. Acestia au constatat ca 93% dintre elevii care au fost implicati in program si-au continuat studiile superioare, in ciuda ratei de abandon de 50% , inregistrata in cartierul in care locuiesc.
Din pacate, doar ascultatul muzicii nu actioneaza asupra creierului. Dupa ce au vazut statisticile interesante din proiectul „Harmony“, cercetatorii au decis sa studieze in continuare efectele muzicii asupra mintii. Ei au descoperit ca rezultatele difera in functie de implicarea si participarea copiilor. Cei implicati in mod activ in studierea si redarea muzicii au raportat imbunatatiri neurologice marcante, fata de cei care doar au ascultat muzica. „Nu vei deveni apt fizic daca doar te uiti cum altii fac sport“, a spus Nina Kraus, directorul laboratorului care s-a ocupat de realizarea studiului. In ceea ce priveste modul in care copiii pot deveni interesati de lectiile de muzica, este important ca parintii sa le cultive placerea de a studia. Nu trebuie sa-i forteze sa faca ce nu le place, ci mai degraba sa le permita sa invete in ritmul lor propriu, sa-si aleaga singuri instrumentul si sa-i lase sa se bucure de ce fac. De asemenea este foarte important sa gasesti un profesor care este capabil sa insufle copilului dragostea pentru muzica.
Desi multi sustin ca studierea muzicii ar trebui sa inceapa cat mai devreme, un studiu al Institutului de Neurologie din Montreal a scos la iveala faptul ca inceperea lectiilor de muzica la o varsta frageda poate crea un efect negativ, ce se manifesta printr-un fenomen pe care oamenii de stiinta il numesc „stres toxic“. In cazul in care copilul este mult prea mic pentru a se putea bucura de instrument, acesta poate asocia lectiile cu negativitatea, crescandu-i productia de cortizol, hormonul stresului. Totusi, cercetatorii sunt de parere ca secretul nu este sa ne concentram asupra varstei, ci mai degraba pe a-i insulfa dragostea pentru muzica. Toate beneficiile obtinute din lectiile de muzica tin de asocierea acestora cu lucrurile pozitive. Pentru ca se apropie venirea lui Mos Nicolae si Mos Craciun, un instrument muzical ar putea fi cadoul perfect pentru copilul tau.
Sursa: sanatate.bzi.ro