Un grup de trei studenţi din cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad – Alexandra Elena Morar, Silviu Crîsnic şi Amelia Briana Bojin, efectuează, în această perioadă, un stagiu de practică de 6 săptămâni la Universitatea Catolică din Louvain, Bruxelles, Belgia.
Studenţii beneficiază de Burse de excelenţă „Vasile Goldiş” în valoare de 2000 euro, pentru fiecare student eminent, acordate de Consiliul de Administraţie, Senatul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi Fundaţia de Biologie Celulară şi Moleculară din România.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a subliniat: „Studenţii medicinişti au obţinut Bursele de excelenţă „Vasile Goldiş”, fiecare în valoare de 2000 euro, în urma mediei obținute de-a lungul anului și prin concursul de selecție, care s-a organizat la nivelul Facultății de Medicină. Stagiul de practică la Universitatea Catolică din Louvain, Bruxelles, Belgia este realizat sub coordonarea academicianului Ștefan Constantinescu, membru al Academiei Române, care își desfășoară activitatea la Bruxelles.
Contactaţi telefonic, studenţii medicinişti ne-au declarat:
Amelia Briana Bojin, studentă în anul III, la Facultatea de Medicină: „Sunt onorată că reprezint, alături de colegii mei, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad la Universitatea Catolică din Louvain, unde, sub coordonarea profesorului doctor academician Ştefan Constantinescu urmez un stagiu de practică de şase săptămâni în laboratoarele de genetică şi dezvoltare ale acestei universităţi. Sub atenta supraveghere a prof. Pascal Kienlen-Campard şi prof. Jean-Noel Octave, studiez genetica și biologia bolii Alzheimer, iar atenția noastră se îndreaptă asupra APP – proteina precursoare a amiloidului beta și o anumită porțiune a gama secretazei, mai exact presenilina”.
Morar Alexandra Elena, studentă în anul IV la Facultatea de Medicină: „Sub îndrumarea profesorului Christophe Pierreux, studiez dezvoltarea structurilor epiteliale în pancreas şi glanda tiroidă. În tot acest timp petrecut aici, am învăţat prelevarea glandei tiroide prin disecţie la microscop a embrionilor de şoareci şi utilizarea acesteia pentru studierea mecanismelor moleculare şi modurile în care reactivarea aberantă a proceselor embrionare pot conduce la diverse patologii”.
„Studiez în laboratorul de neurobiologie din cadrul Institutului de Neuroştiinţe al Universităţii Catolice din Louvain sub îndrumarea profesorului Andre Goffinet şi a profesorului Fadel Tissir. Am învăţat procesul de extragere şi purificare a ADN-ului de la şoarece, extracţia şi disecţia la microscop a embrionilor de şoareci, procesul de coloraţie cu Hematoxilina”, ne-a declarat Silviu Crîsnic, student în anul IV la Facultatea de Medicină.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a subliniat: „Universitatea noastră sprijină studenţii eminenţi din învăţământul medical pentru a deveni buni specialişti pe plan naţional şi internaţional încă de pe băncile facultăţii, cum sunt aceşti studenţi care îşi desfăşoară activitatea în cele mai dotate laboratoare de specialitate din cadrul Institutului de Neuroştiinţe al Universităţii Catolice din Louvain”.
Daniel Albu