Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a primit astăzi vizita unui grup de studenţi de la Universitatea Medicală Chineză Zhejiang. Tinerii se specializează în diferite ramuri ale medicinii tradiţionale chineze şi participă, timp de o lună, la ŞCOALA DE VARĂ organizată de Facultatea de Medicină, Departamentul de Biologie, cel de Limbi Moderne şi Clasa Confucius a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
Cei 13 studenţi, împreună cu profesorul coordonator, au rămas plăcut impresionaţi de ospitalitatea arădenilor, au apreciat bucătăria tradiţională arădeană şi consideră Aradul ca fiind un loc plăcut şi unde ar mai veni. Despre România ştiau foarte puţin, cel mai cunoscut „brand” nefiind Dracula sau… Simona Halep, ci vechiul, dar veşnic tânărul „Gerovital”. Studenţii chinezi vor mai sta o lună la Arad, timp în care vor să viziteze toate obiectivele din municipiu, dar şi din judeţ.
„Acest schimb de experienţă reprezintă încă o legătură dintre Arad şi provincii chineze şi se încadrează în politica noastră de deschidere spre China. Anul trecut am primit vizita unei delegaţii a Universităţii Medicale Chineze din Zhejiang, în frunte cu domnul Fang Jianqiao, preşedintele acesteia, iar acum legătura noastră s-a materializat prin venirea grupului de studenţi, în schimb de experienţă. Sunt convins că avem ce împărtăşi, atât din cultura, cât şi din experienţa medicală chineză şi sper ca oaspeţii noştri să se simtă bine în Arad, mai ales că această vizită coincide cu «Zilele Aradului»”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Grupul de studenţi a fost însoţit de un profesor coordonator chinez şi, de asemenea, de prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG, şi de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedinte şi rector fondator al UVVG.
La întâlnire a fost prezent şi Dr Alioune Diaw – Director Facultatea Liberă de Naturopatie din Franţa, cu sediul la Dijon. Originar din Senegal, profesorul francez le-a împărtăşit studenţilor chinezi din experienţa sa, având o specializare oarecum similară – naturopatia sau vitalopatia – cu cea studiată de tinerii studenţi chinezi: medicina tradiţională.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedinte şi rector fondator al UVVG, a subliniat că „Naturopatia sau vitalopatia se ocupă cu efectele medicale ale principiilor active din plante asupra organismului. Dorim să creăm o colaborare a Universităţii de Vest «Vasile Goldiş» cu Academia de Vitalopatie, o instituţie academică afiliată Federaţiei Europene de Educaţie, recunoscută de Academia de Ştiinţe Medicale din Franţa şi de către Academia Franceză. Este un interes deosebit din partea noastră având în vedere că mulţi oameni se îndreaptă spre utilizarea acestor principii active ale plantelor. Va fi o colaborare universitară, ştiinţifică, ce se adaugă colaborării cu partenerii din China, în medicina tradiţională şi, bineînţeles toate acestea vor fi făcute cu sprijinul administraţiei arădene”.
„Legăturile culturale şi economice cu China sunt completate şi în domeniul Sănătăţii. Vizita celor 13 studenţi reprezintă un prim pas, mai ales că ea este completată de vizita unor studenţi în China. Consider că în urma acestei vizite, în care studenţii chinezi se simt foarte bine la Arad, acest parteneriat se poate extinde şi în alte domenii de activitate, oaspeţii noştri din aceste zile putând fi buni ambasadori ai Aradului, odată reîntorşi în China”, a completat Andrei Ando, directorul Direcţiei Comunicare şi Strategii din cadrul CJA.