Stresul este permanent asociat cu o stare negativă pe care toți încearcă să o evite sau să-i amelioreze efectele prin diverse metode. Ceea ce puțini știu este că stresul are și o latură pozitivă. Acesta te poate motiva să te organizezi să atingi un obiectiv, să identifici situațiile periculoase sau mediile nesănătoase pentru tine.
Stresul poate fi un instrument pentru creșterea productivității și a randamentului în activitățile zilnice
Stresul este răspunsul de adaptare a corpului la situații noi. Organismul eliberează hormonul stresului (cortizol), care în doze mari crește secreția de adrenalină și noradrenalină. În aceste situații, corpul reacționează prin luptă, fugă sau chiar prin lipsa oricărei reacții. Inclusiv absența unui răspuns constituie o formă de reacție prin care îți asiguri supraviețuirea lăsând pericolul să treacă. Organismul se adaptează astfel la medii noi sau solicitante. Când vine vorba despre proiecte, task-uri urgente, deadline-uri, stresul te împinge să eviți procrastinarea și sentimentul de vinovăție pentru timpul irosit pe alte activități. De multe ori această stare de alertă te ajută să te adaptezi unor situații solicitante, să rămâi alert în mijlocul unor evenimente importante, dând impulsuri pentru îmbunătățirea puterii de concentrare.
Atunci când pericolul este imaginar, nefondat, fără bază reală, stresul devine toxic
În astfel de situații, organismul se confruntă cu o creștere a hormonului de stres care depășește capacitatea de adaptare și care favorizează inflamațiile. Efectele stresului acut pe termen lung iau forma bolilor cardiovasculare, a diabetului, astmului, migrenelor, afecțiunilor neuronale, problemelor gastrointestinale, etc. Din punct de vedere cognitiv, stresul provoacă probleme de memorie, incapacitate de a te menține focusat, randament scăzut și în final, anxietate.
Stresul emoțional se reflectă și prin schimbarea tiparului comportamental. Astfel, au loc modificări în rutina cotidiană care se manifestă prin mâncat compulsiv pe fond emoțional sau alimentație insuficientă, lipsa unei discipline de somn, apariția ticurilor nervoase și chiar dezvoltarea adicțiilor nesănătoase.
Masajul de relaxare, yoga sau meditația sunt tehnici eficiente de calmare a minții prin concentrarea asupra propriei respirații. După o zi întreagă de stat la birou, cel mai probabil te confrunți cu stres muscular, rigiditate articulară, durere în zona cervicală și un tonus general scăzut. Introdu minim 7 minute de masaj în rutina zilnică pentru a menține hormonul de stres în parametrii optimi. Descoperă pe Fujiiryoki.ro fotoliile de masaj japoneze cu Inteligență Artificială și mecanism 5D pentru un masaj personalizat, corespunzător condiției tale fizice. Un masaj de calitate înainte de culcare te pregătește fizic și mental pentru un somn odihnitor. Studiile arată că tulburările de somn conduc pe termen lung la dezechilibre chimice la nivelul creierului. O igienă a somnului participă masiv la îmbunătățirea răspunsului organismului față de factorii de stres.
Atunci când stresul te copleșește și interferează cu rutina cotidiană este indicată vizita la medic sau psihoterapeut. Pentru a menține nivelul optim al cortizolului este de asemenea recomandat să-ți formezi o rutină compusă din activități care îți fac plăcere, alimentație bogată în vitaminele A, B, D și E, somn de calitate și mișcare moderată. Activitatea fizică este una dintre cele mai eficiente metode de stimulare a secreției de serotonină. Plimbările în natură sau alergările prin parc reduc nivelul de cortizol și oferă corpului prilejul ideal pentru a primi necesarul de vitamina D direct de la soare.
În concluzie, stresul poate fi privit drept un imbold prin care să-ți redirecționezi energia și timpul către atingerea scopurilor, rezolvarea sarcinilor urgente, prioritizarea activităților cu adevărat importante și eliminarea a ceea ce este inutil sau care nu aduce nici un fel de plus vieții tale. Trebuie să ai în vedere că există o graniță fină între stresul sănătos și cel toxic. Tocmai de aceea, notează pe lista ta acele activități și obiceiuri care stimulează producția de serotonină și normalizează cortizolul înainte ca stresul să se transforme în dușmanul sănătății tale.