De cand nutritia sanatoasa a devenit o preocupare importanta pentru multi dintre noi, tipurile de ulei pentru gatit folosite in bucatarie au inceput sa fie impartite in doua tabere principale cele bune si cele rele.
Primele nu doar ca predispun mai putin ingrasarii, ci aduc si o serie de beneficii sanatatii, precum un aport bogat de acizi grasi, antioxidanti sau proteine.
Tipuri de ulei recomandate pentru gatit
Regula generala este sa optati pentru uleiul lichid de gatit, o varianta mai buna decat untul sau margarina (surse de grasimi trans, considerate foarte periculoase pentru sanatate). Dar si in randul uleiurilor lichide pentru gatit, se remarca tipuri mai benefice decat altele.
Ceea ce face un ulei comestibil sa fie sanatos sau nesanatos este cantitatea si calitatea grasimilor continute. Astfel, cu cat un ulei de gatit contine un nivel mai ridicat de grasimi mononesaturate, cu atat este el mai bun pentru consum (grasimile mononesaturate reduc colesterolul rau LDL din organism). Un alt tip de grasimi pe care cel mai bun ulei pentru gatit le contine sunt cele polinesaturate, asociate cu o mai buna sanatate cardiaca.
Uleiul de masline extravirgin
Pe loc fruntas in lista celor mai sanatoase uleiuri pentru gatit se afla uleiul de masline extravirgin, extrem de bogat in grasimi mononesaturate, cele care scad colesterolul rau si ridica nivelul colesterolul bun HDL in organism.
Mai mult decat atat, uleiul de masline extravirgin furnizeaza si o doza importanta de antioxidanti, numiti polifenoli, care au fost asociati cu o sanatate cardiaca deplina. Uleiul pur de masline (care nu este virgin) nu contine acesti antioxidanti importanti.
Uleiul de masline extravirgin poate asezona legume sotate sau gatite la aburi, poate fi un dressing excelent pentru salate sau folosit in loc de unt, in timpul coacerii.
Uleiul de rapita
Aroma neutra si punctul inalt de ardere (fumegare) transforma uleiul de rapita intr-o optiune excelenta de grasime folosita la gatit, fie ca vorbim despre coacere sau sotare. Punctul de ardere (cand incepe sa emane fum) al unui ulei este criteriul de baza atunci cand alegeti un tip pentru prepararea termica a mancarii.
La punctul de ardere al unui ulei, nutrientii sunt distrusi aproape in totalitate, insa mai exista un pericol ascuns demn de luat in seamna se pot naste compusi chimici care ameninta starea de sanatate. Uleiul de rapita nu are atat de multi antioxidanti precum uleiul de masline extravirgin, insa termenul sau de expirare este cu siguranta mai indelungat.
La fel de important este si faptul ca uleiul de rapita este cea mai bogata sursa de acid afla-linoleic dintre toate tipurile de ulei comestibil, o grasime esentiala omega-3 care protejeaza sanatatea inimii.
Fiind foarte versatil, uleiul de canola poate fi folosit la sotat, prajit, copt si preparare a sosurilor pentru salate.
Alte tipuri de ulei considerate sigure pentru consum sunt
– uleiul de floarea soarelui;
– uleiul din seminte de in;
– uleiul de porumb;
– uleiul de avocado;
Pentru pregatirea dressingurilor pentru salate si sosuri pentru marinarea carnii, se pot folosi tipuri de ulei extrase din seminte si samburi, cu o aroma specifica mai puternica. Printre acestea se numara
– uleiul de migdale;
– uleiul de nuci;
– uleiul din samburi de strugure;
– uleiul din alune;
– uleiul de susan;
Alternative sanatoase pentru uleiul de gatit
In mod ideal, o dieta echilibrata este cea in care hrana este preparata cu cat mai putin ulei pentru gatit – sau chiar deloc! Exista o serie de alternative prin care puteti evita folosirea acestui produs
– ungeti tava de copt sau tigaia cu spray de gatit, in loc de ulei;
– coaceti alimentele folosind hartie de pergament sau folie de aluminiu pentru pastrarea umiditatii alimentelor;
– folositi supa de pui sau vita pentru prepararea sosurilor;
– preparati legumele si carnea la aburi, in loc sa le prajiti in ulei;
– asezonati salatele si alte preparate cu zeama de lamaie;
– marinati carnea sau gatiti-o cu otet balsamic, in locul uleiului;
Sursa: sfatulmedicului.ro