Campioana României, Steaua București, a ratat calificarea în grupele Ligii Campionilor la fotbal, fiind învinsă cu 6-5 după executarea loviturilor de departajare de echipa bulgară Ludogoreț Razgrad, în manșa secundă a play-off-ului celei mai importante competiții continentale intercluburi, disputată miercuri seara pe stadionul „Vasil Levski” din Sofia.
La finalul timpului regulamentar de joc și al prelungirilor, bulgarii au condus cu scorul de 1-0, prin golul lui Wanderson (min.90), același rezultat fiind consemnat și în partida tur, de la București.
Steaua a început cu stângul meciul de la Sofia, căpitanul Cristian Tănase părăsind terenul după numai patru minute de joc, din cauza unei accidentări, iar în locul său a fost introdus Nicolae Stanciu.
Roș-albaștrii nu s-au demoralizat, însă, ci au rămas în ofensivă, ratând prima mare ocazie a meciului în minutul 7, când Keșeru a trimis mingea pe lângă bară, din apropierea porții bulgare, după o pasă a lui Sânmărtean.
După această ocazie, bulgarii au trecut la conducerea jocului și au început să pună presiune asupra apărării Stelei, Aleksandrov testându-i reflexele lui Arlauskis în minutul 16, cu un șut din exteriorul careului.
Steaua a revenit în ofensivă, iar Adi Popa a fost faultat la marginea careului mare, lovitura liberă fiind executată de Keșeru, care a trimis milimetric peste poartă. Lucian Sânmărtean a ratat la rândul său o ocazie uriașă, după o acțiune personală de toată frumusețea, finalizată cu un șut în plasa laterală a porții lui Stoianov (min.22).
La jumătatea primei reprize, jocul a început să crească în intensitate, gazdele forțând deschiderea scorului. În minutul 32, portarul Arlauskis a avut o altă intervenție excelentă la șutul din lovitură liberă al lui Espinho. Bulgarii se mențin în atac și ratează alte două bune oportunități prin Bezjak, care a trimis mingea cu capul pe lângă poartă (min.36), și Marcelinho, care trecut pe lângă deschiderea scorului în minutul 43, aceasta fiind de altfel cea mai mare ocazie din finalul primei reprize.
Ludogoreț a ieșit de la vestiare decisă să înscrie golul care să restabilească egalitatea la general, însă Steaua a reușit să tempereze elanul ofensiv al gazdelor din debutul reprizei secunde, în care s-a făcut remarcat olandezul Misidjan.
În minutul 52, centralul a fost obligat să întrerupă jocul pentru câteva momente, după ce un suporter purtând un drapel bulgar a pătruns pe gazon, fiind preluat imediat de oamenii de ordine.
Steaua ratează cea mai mare ocazie a părții a doua a jocului în minutul 63, când Szukala a reluat cu capul din interiorul careului bulgar, după o centrare a lui Keșeru, mingea fiind respinsă în bară de portarul Stoianov. Stanciu a expediat, la rândul său, un șut periculos de la 20 m (min.69), în timp ce Espinho putea să-i aducă pe bulgari în avantaj, în minutul următor.
Miza partidei și-a pus tot mai mult amprenta asupra jocului celor două formații, arbitrul arătând nu mai puțin de șapte cartonașe galbene în repriza secundă.
Ultima parte a meciului a fost marcată de asalturile bulgarilor la poarta lui Arlauskis, în timp ce steliștii au căutat să dea lovitura pe contre. În minutul 83, noul intrat Hamza Younes, fostul atacant al Petrolului Ploiești, putea să-i aducă pe bulgari în avantaj, însă șutul său din interiorul careului a trecut la mare distanță peste poartă.
Ludogoreț a reușit totuși să marcheze, în minutul 90, golul care a dus meciul în prelungiri, prin Wanderson, care a șutat mingea din voleu, de la marginea careului, după o respingere a lui Szukala.
În prelungiri, bulgarii se mențin în ofensivă și impun ritmul jocului. Ex-dinamovistul Moți îl pune la încercare pe Arlauskis cu o lovitură de cap, mingea fiind respinsă de goalkeeper-ul lituanian de sub bara transversală (min.92). Steaua încearcă la rândul ei să pună în pericol poarta bulgară, însă șutul lui Keșeru nu nimerește ținta.
În ultima repriză a prelungirilor oboseala a început să se facă simțită în jocul celor două echipe, care au încercat cu ultimele eforturi să tranșeze soarta partidei înainte de loteria penaltyurilor.
În minutul 119, la un contraatac al Stelei, portarul bulgar Stoianov a văzut cartonașul roșu după un fault comis în afara careului asupra lui Varela, iar poarta lui Ludogoreț a fost apărată de fundașul român Cosmin Moți până la finalul jocului.
Moți a fost, de altfel, eroul lui Ludogoreț în acest meci, după ce a reușit să două loviturile de la 11 m, executate de Pârvulescu și Râpă, ajutându-și echipa să se califice, în premieră, în grupele Ligii Campionilor.
La loviturile de departajare, pentru Steaua au reușit să transforme Keșeru, Szukala, Adi Popa, Varela și Prepeliță, în timp ce pentru bulgari au marcat Moți, Hamza, Junior Caicara, Marcelinho, Diakov și Espinho, iar Wanderson a ratat.
În urma acestui eșec, Steaua își va continua parcursul european în grupele celei de-a doua competiții continentale, Europa League.
Ludogoreț Razgrad — Steaua București 6-5 după loviturile de departajare (1-0 după prelungiri)
Au marcat:
Sofia, stadionul național „Vasil Levski” — 35.000 de spectatori
Liga Campionilor, play-off (manșa secundă)
În tur: 0-1
Au evoluat echipele:
Ludogoreț: 21. Vladislav Stoianov — 80. Junior Caicara, 55. Georgi Terziev 27. Cosmin Moți, 25. Iordan Minev — 18. Svetoslav Diakov (căpitan), 8. Fabio Espinho, 93. Virgil Misidjan (88. Wanderson, min.84), 7. Mihail Aleksandrov (17. Dani Abalo, min.77), 84. Marcelinho — 9. Roman Bezjak (99. Hamza Younes, min.77). Antrenor: Gheorghi Dermendjiev.
Rezerve neutilizate: 91. Ivan Cvorovic — 20. Guillherme Choco, 12. Anicet Abel, 23. Hristo Zlatinski.
Steaua: 24. Giedrius Arlauskis — 2. Cornel Râpă, 4. Lukasz Szukala, 33. Fernando Varela, 14. Iasmin Latovlevici (22. Paul Pîrvulescu, min.67) — 11. Andrei Prepeliță, 10. Cristian Tănase (căpitan, 12.Nicolae Stanciu, min.4), 18. Lucian Sânmărtean (8. Lucian Filip, min.83) — 77. Adrian Popa, 21. Nicardo Breeveld — 28. Claudiu Keșeru. Antrenor: Constantin Gâlcă.
Rezerve neutilizate: 95. Valentin Cojocaru — 97. Robert Vâlceanu, 20. Ionuț Neagu, 9. Gabriel Iancu.
Arbitru: Alberto Undiano Mallenco, asistenți: Roberto Diaz Perez del Palomar și Juan Carlos Yuste Jimenez, asistenți suplimentari: Carlos Clos Gomez și Xavier Estrada Fernandez, arbitru de rezervă: Pau Cebrian Devis.
Delegat UEFA: Bernd Barutta (Germania), supervizor arbitri: Serghei Zuev (Rusia).
Cartonașe galbene: Terziev (40), Moți (57), Latovlevkici (59), Diakov (62), Varela (64), Breeveld (72), Stoianov (73), Bezjak (76), Pârvulescu (90). Prepeliță (100).
Cartonaș roșu: Stoianov (119).
Sursă: AGERPRES