Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor din Arad va primi ajutor pentru limitarea pagubelor

by Dana B.

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor din Arad, afectată vineri de o tornadă care a făcut „dezastru”, fiind rănite animale și distruse culturi și adăposturi, ar putea primi un ajutor din partea statului pentru limitarea pagubelor, susține ministrul interimar al Agriculturii, Petre Daea.

„Am fost sâmbătă la Arad să văd ceea ce s-a întâmplat la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor. Vineri, o tornadă cu epicentrul la stațiune a întrerupt toată activitatea, tot fluxul de producție, practic au rămas fără curent electric, „au zburat” acoperișurile adăposturilor și ale sediilor. Tornada a rupt pomi și a rănit animale, iar grindina care a căzut a distrus peste 400 de hectare de culturi cu grâu și rapiță. A fost dezastru acolo și vrem să vedem săptămâna viitoare ce soluții găsim ca să-i ajutăm, pentru că este una dintre stațiunile care a rezistat de-a lungul vremii și care are un fond genetic foarte important pe rasele de bovine brună și bălțată. Este genetică serioasă la stațiune, o muncă de foarte mulți ani”, a declarat pentru AGERPRES Petre Daea.

În ceea ce privește starea culturilor agricole la această dată, oficialul de la MADR a afirmat că toate „arată bine”, dar ele devin valoroase „numai atunci când ajung sub cheie” și de aceea nu face estimări în privința producțiilor.

„Culturile arată bine la această dată, dar toate sunt valoroase numai atunci când ajung sub cheie. A început recoltarea la orz, la rapiță, va începe grâul în zilele următoare, mai repede decât în alți ani pentru că sunt temperaturi ridicate. Eu nu pot acum să mă pronunț și să fac afirmații că vom avea o producție vegetală bună sau rea în acest an, decât, așa cum am mai spus, atunci când se află sub cheie. Important este că fermierii au început să irige și avem pe câmp peste 1.000 de kilometri de canale pline de apă, mai mult decât lungimea Dunării și ne apropiem de 80.000 de hectare irigate în acest an. Fermierii au început să refacă contractele, iar la ora actuală avem capacități de udare până la 800.000 de hectare”, a explicat ministrul interimar al Agriculturii.

Daea a mai spus că vineri a avut cea mai grea zi din punct de vedere al activității de protejare împotriva grindinei, pentru că au fost lansate nu mai puțin de 100 de rachete cu efect asupra culturilor din Vrancea și Iași.

„Vineri am avut cea mai grea activitate din punct de vedere al protejării împotriva grindinei. S-au lansat peste 100 de rachete, cu efect pentru protejarea zonelor Iași și Vrancea, în caz contrar grindina ar fi zdrobit tot. De aceea trebuie mărită capacitatea sistemului antigrindină la întreaga suprafață a țării. Cele mai multe rachete s-au lansat la Iași, iar efectele au fost cele scontate: am protejat culturile agricole și am prevenit o situație care putea fi foarte gravă”, a arătat Daea.

În ceea ce privește sprijinul pe care MADR l-ar putea da fermierilor români pentru a nu fi defavorizați față de importatori în momentul valorificării producțiilor de cereale, Daea a menționat că ministerul lucrează la introducerea unui instrument privind calitatea produsului pentru protejarea agricultorilor.

Recent, Federația Pro Agro și-a exprimat îngrijorarea față de modul în care prețurile cerealelor scad continuu în bazinul Mării Negre, fără vreo justificare, însă cu implicații majore asupra noii recolte din România estimată la o calitate bună și foarte bună, susținând totodată aplicarea unei strategii de preț bazată „în mod agresiv” pe calitatea produselor furnizate.

„Ministerul nu poate interveni pe piață cu reglementări de preț, dar avem în vedere să facem modificări legislative pentru a introduce un instrument care să ia în considerare calitatea produsului, însă și fermierii trebuie să fie atenți la negocieri. Noi vom face aceste modificări legislative, pentru că nu trebuie să lăsăm fermierul descoperit în fața celor care determină prețul. Consider că trebuie să dăm instrumente pentru a-i apăra pe fermieri”, a adăugat Petre Daea.

Nu în ultimul rând, ministrul a transmis apicultorilor, care s-au plâns de întârzierea aprobării Programului Național Apicol, că acesta va trece în prima ședință de Guvern de săptămâna viitoare: „are toate avizele și este pe agenda de lucru a Guvernului”.

Săptămâna trecută, Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACA) și Federația Națională PRO AGRO au solicitat ă Guvernului să aprobe în regim de urgență Hotărârea de Guvern privind aprobarea Programului Național Apicol, astfel încât apicultorii să poată beneficia de sumele prevăzute și aprobate de Parlamentul European.

„Atragem atenția că există riscul major ca datorită acestei amânări apicultorii să nu mai poată accesa aceste fonduri, ce reprezintă singura sursă de susținere a apiculturii, fonduri europene și naționale, prin decontarea anumitor cheltuieli efectuate, după publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii, dar nu mai târziu de 31 iulie. Timpul de aproximativ o lună până la data limită la care se poate depune documentația aferentă este foarte scurt, având în vedere că în anii anteriori apicultorii aveau 4 luni la dispoziție pentru a întocmi documentația necesară”, se menționa în comunicat.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), apicultorii români vor putea beneficia, în 2017, de un sprijin financiar de 16,19 milioane de lei prin Programul Național Apicol 2017-2019, suma totală alocată programului pentru cei trei ani fiind de 48,5 milioane de lei.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments