Un reprezentant al asociației de proprietari, cum ar fi administratorul sau președintele, are dreptul să intre în apartamentele unui bloc, însă doar în anumite situații și, de obicei, cu respectarea unei proceduri prealabile.
Condițiile în care este permis accesul în apartament al unui reprezentant al asociației de proprietari este reglementat de Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. Concret, se stabilește că proprietarii trebuie să permită accesul atunci când trebuie făcute inspecții, reparații sau înlocuiri ale elementelor din proprietatea comună, însă numai în baza unui preaviz de cinci zile.
„Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul sau în spațiul său al unui delegat al asociației, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spațiu”, este explicat în lege. De exemplu, o situație în care accesul reprezentantului asociației poate fi necesară este la repararea conductelor sistemului de încălzire centralizată.
Totuși, avizul nu este necesar întotdeauna. Actul normativ permite accesul delegatului în apartament, fără o înștiințare prealabilă, în cazurile de urgență. Mai precis, cazurile de urgență trebuie stabilite prin statutul asociației, potrivit normelor pentru aplicarea Legii nr. 230/2007. Statutul este un document ce trebuie prezentat și adoptat în adunarea generală de constituire a unei asociații de proprietari, iar acesta poate fi modificat ulterior cu acordul a cel puțin două treimi din numărul proprietarilor membri.
Important de știut este că, dacă nu iau toate măsurile necesare pentru a repara și a menține clădirea și instalațiile comune în stare de siguranță, proprietarii, asociația sau comitetul executiv al acesteia riscă să primească o amendă cuprinsă între 500 și 3.000 de lei. Instalațiile comune sunt, de exemplu, liftul, instalațiile de alimentare cu apă, de încălzire centrală, instalațiile electrice și de gaze.
Asociațiile au obligații noi față de proprietari
În cursul anului trecut și al anului curent, parlamentarii au introdus trei noi obligații pentru asociațiile de proprietari. Prima este reprezentată de informarea periodică privind situația financiară a asociației.
Concret, administratorul de bloc trebuie să se ocupe de „informarea trimestrială, în scris sau prin poșta electronică, a proprietarilor, membrii asociației de proprietari, cu privire la situația financiară cuprinzând toate elementele de cheltuieli, venituri, încasări și plăți aferente asociației de proprietari”, prevede, începând din martie 2015, Legea nr. 230/2007. Aceasta este o nouă atribuție pentru administrator, iar neîndeplinirea sa se poate sancționa cu o amendă de la 500 la 3.000 de lei.
Apoi, din noiembrie 2015, atât președintele, cât și administratorul asociației de proprietari sunt obligați să elibereze, la cererea scrisă a unui proprietar, o adeverință „prin care să prezinte situația cheltuielilor privind întreținerea, defalcate pe datoria de bază și penalități, precum și modalitatea de calcul al penalităților”, dispune actul normativ indicat.
În fine, din martie 2016, președintele este obligat să afișeze, lângă lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari, modalitatea de calcul în urma căreia au rezultat sumele lunare de plată ale proprietarilor. „Asociația de proprietari, prin grija președintelui asociației, va afișa lunar, la vedere, lângă lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari, modalitatea de calcul în urma căreia au rezultat sumele lunare de plată ale proprietarilor. Modalitatea de calcul va conține și arăta explicit toate costurile și sumele care formează totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul și de repartizare a acestor cheltuieli către proprietari”, scrie în Legea nr. 230/2007, ce prevede că neîndeplinirea acestei sarcini poate fi amendată cu 500-3.000 de lei.
Atenție! Orice persoană interesată poate face sesizări cu privire la neîndeplinirea obligațiilor ce pot fi amendate, iar aplicarea sancțiunilor se face de către persoanele împuternicite de Inspectoratul de Stat în Construcții și de Ministerul Internelor, dar și de către primari sau împuterniciții acestora.
Sursa: avocatnet.ro