Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad asigură servicii medicale complete pentru screening-ul cancerului de sân! Screening-ul mamar ajută la depistarea precoce a unor formațiuni la nivelul sânului, înainte ca acestea să fie simțite la palpare sau să producă simptome. Depistarea formațiunilor, nodulilor, în stadiu incipient, permite aplicarea unui tratament eficient.
O echipă multidisciplinară alcătuită din medici radiologi, chirurgi și anatomo-patologi va efectua puncții mamare pentru pacientele cărora, în urma investigațiilor imagistice sau radiologice – ecografie mamară ori mamografie – li s-au descoperit noduli la nivelul sânului.
”Am constatat un interes deosebit din partea arădencelor pentru efectuarea de investigații medicale de tip ecografie mamară sau mamografie. Aceste examinări se efectuează de două ori pe săptămână, în zilele de luni și de joi, fiind alocate 20 de examinări/pe săptămână în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Locurile disponibile pentru luna noiembrie s-au epuizat în doar două zile, iar acum colegii de la Biroul de Programări au liste de așteptare până în luna februarie. În acest context, în urma discuțiilor purtate cu medicul care efectuează aceste investigații dr. Ramona Putin, medic primar radiologie și imagistică medicală am considerat oportun să lărgim paleta de servicii pentru investigațiile mamare și să asigurăm – pentru pacientele diagnosticate cu formațiuni la nivelul sânului – efectuarea de biopsie mamară. În acest sens, s-a constituit o echipă multidisciplinară formată din medici de radiologie, chirurgie și anatomie patologică. Echipa va asigura efectuarea investigațiilor complete ale sânului – investigații imagistice/radiologice, puncție mamară respectiv interpretare histopatologică a țesutului extras prin efectuarea puncției”, a explicat ec. Florina Ionescu, manager SCJU Arad.
Puncția (biopsia mamară) este recomandată pentru obținerea unui diagnostic, de certitudine, histopatologic. Procedura de biopsie a sânului are riscuri minimale, însă poate certifica, în urma examinării histopatologice natura benignă ori malignă a unui nodul format la nivelul sânului.
Intervenția medicală se efectuează în aproximativ 30 de minute, nu necesită internare, această procedură putând fi efectuată în regim de spitalizare de zi.
Cum decurg investigațiile mamare?
– Pacienta se programează la ecografie sau mamografie, în funcție de recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist;
– Dacă rezultatul ecografiei/mamografiei indică existența unor formațiuni/noduli la nivelul sânului pacienta poate opta, la recomandarea medicului, pentru puncție mamară;
– Puncția mamară constă în extragerea unei probe de țesut cu ajutorul unui ac de puncție prevăzut cu un sistem de tăiere în vârf;
– Țesutul obținut este suficient pentru ca medicul anatomopatolog să stabilească dacă formațiunea este de natură benignă sau malignă.