Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes l-au desemnat marţi pe Spike Lee în calitate de preşedinte al juriului ediţiei din 2020. Regizorul american va deveni astfel primul cineast de culoare ce va ocupa această funcţie, informează AFP.
Deşi festivalul de pe Croazetă – cel mai mare din lume – a primit deja, în cadrul juriului său principal, artişti americani de culoare, precum regizoarea Ava DuVernay în 2018 şi actorul Will Smith în 2017, desemnarea unui cineast de culoare în fruntea juriului reprezintă o premieră.
„Opinia lui Spike Lee este mai preţioasă ca niciodată”, au declarat Pierre Lescure, preşedintele festivalului, şi Thierry Fremaux, delegatul general, într-un comunicat.
„Când mi-au telefonat pentru a-mi spune că sunt preşedintele juriului (…) nu-mi venea să cred, eram în acelaşi timp fericit, surprins şi mândru”, a reacţionat Spike Lee, în vârstă de 62 de ani. „Sunt onorat să fiu prima persoană din diaspora africană” din Statele Unite care ocupă această funcţie, a adăugat cineastul.
Spike Lee, cineast-far al cauzei negre, a prezentat şapte dintre filmele sale pe Croazetă şi a fost recompensat cu Marele Premiu al Juriului în 2018 pentru „BlacKkKlansman”, un film care relatează povestea unui bărbat de culoare infiltrat în Ku Klux Klan.
Cineastul american, sexagenar şi cu acelaşi look de adolescent etern, şi-a făcut intrarea în Palais des Festivals din Cannes prezentându-şi tatuajele „iubire” şi „ură”, realizate pe mâinile sale, la fel ca personajul jucat de Robert Mitchum în filmul „The Night of the Hunter” (1955).
Filmul „BlacKkKlansman”, pamflet anti-rasist şi profund anti-Trump, i-a adus apoi lui Spike Lee primul său Oscar din carieră într-o categorie competiţională, după Oscarul onorific ce i-a fost atribuit în 2016.
Extrem de bucuros, Spike Lee a sărit în acel moment în braţele actorului Samuel L. Jackson, care i-a înmânat preţioasa statuetă şi a jucat în mai multe dintre filmele sale.
Treizeci de ani de istorie cu Cannes
„Cannes-ul mi-a fasonat traiectoria în cinematografia mondială”, a declarat Spike Lee, vorbind despre legăturile sale îndelungate cu Festivalul de la Cannes.
Totul a început în 1986, când a venit pe Croazetă pentru a prezenta în secţiunea Quinzaine des Realisateurs primul său lungmetraj, „She’s Gotta Have”, un film cu buget redus turnat în două săptămâni, în alb negru, adaptat după 30 de ani de Netflix într-un serial TV de mare succes. În acea peliculă, o femeie de culoare, ezitând între trei amanţi, vorbeşte liber despre relaţiile sale. Filmul a fost recompensat cu Prix de la Jeunesse (Premiul tinereţii).
Trei ani mai târziu, Spike Lee a fost selectat pentru prima dată în competiţia oficială cu „Do The Right Thing”, un film ce evocă tensiunile rasiale din Brooklyn, într-o zi cu o caniculă istovitoare.
Au urmat mai multe selecţii ale sale la Cannes: „Jungle Fever” în 1991 în competiţie, „Girl 6” în 1996 în afara competiţiei, „Summer of Sam” în secţiunea Quinzaine des Realisateurs, „Ten Minutes Older” în 2002 în secţiunea Un Certain Regard, apoi „BlacKkKlansman” în 2019 în selecţia oficială.
Alături de juriul său, ai cărui membri vor fi anunţaţi la jumătatea lunii aprilie, Spike Lee va avea dificila sarcină de a desemna un succesor pentru filmul „Parasite” al cineastului sud-coreean Bong Joon-ho, laureatul trofeului Palme d’Or din 2019, atribuit de juriul prezidat de regizorul mexican Alejandro Inarritu.
Fapt rar în industria cinematografică, această comedie cu accente de film noir, apreciată atât de critici cât şi de public, a fost nominalizată luni atât la premiul Oscar pentru cel mai bun film, cât şi la categoria cel mai bun lungmetraj internaţional.
Sursa: agerpres.ro