SPECTACOLUL ”MaRo”, MARELE CÂȘTIGĂTOR LA FESTIVALUL COMEDIEI ROMÂNEȘTI

by Dana B.

Spectacolul „MaRo” de Szekely Csaba, regia Andi Gherghe, producție a Yorick Studio Târgu Mureș, a fost marele câștigător al celei de-a XIV-a ediții a Festivalului Comediei Românești – festCO cu premiul pentru cel mai bun spectacol de comedie și premii pentru interpretare masculină și feminină, decernate la Gala Comediei Românești, desfășurată duminică la sala „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie.

Laureații premiilor pentru interpretare masculină au fost actorii Benedek Botond Farkas, Csaba Ciugulitu, Ștefan Mura și Nagy Istvan iar pentru interpretare feminină premiul a fost împărțit de Raisa Ane, Fodor Piroska și Hajdu Imelda, toate aceste distincții fiind acordate pentru rolurile interpretate în spectacolul „MaRo” de Szekely Csaba.

Toate cele trei premii au fost ridicate de actrița Raisa Ane, singurul membru al trupei din Târgu Mureș rămas la București până la finalul festivalului.

„Mulțumesc în numele întregii echipe a spectacolului pentru acest premiu. (…) Simpla prezență în acest festival a fost în sine un premiu. Plus-valoarea acestui spectacol o reprezintă echipa și unitatea din rândul echipei și aș dori să mulțumesc juriului că a remarcat acest aspect și iată că și atunci când este vorba de premii nu lăsăm pe nimeni în urmă”, a spus regizorul Andi Gherghe într-un mesaj citit de Raisa Ane.

Premiul pentru spectacol eveniment a revenit, la ediția din acest an a festCO, spectacolului „Fuchsiada” după Urmuz, producție a Teatrului German de Stat din Timișoara, un poem eroico-erotic și muzical în proză, o instalație teatrală imaginată de Helmut Sturmer, asistat de Silviu Purcărete.

Criticul de teatru Octavian Saiu, cel care a anunțat câștigătorul categoriei, a motivat alegerea juriului precizând că „Fuchsiada” este un spectacol care are trei merite importante.

„În primul rând, ne-a amintit tuturor că spiritul de avangardă nu îmbătrânește niciodată și că Urmuz este astăzi contemporanul nostru. În al doilea rând, ne-a arătat că în artă categoriile rigide nu-și găsesc locul și că un mare scenograf e în primul rând un mare om de teatru care își poate permite să-și semneze cu asupra de măsură propria operă. În al treilea rând, aș vrea să remarc faptul că această creație ne-a spus tuturor ceva ce nu putem să uităm nici după finalul acestui festival, și anume că într-un mare moment cum este acela pe care-l trăim cu toții, al aniversării celebrului eveniment Dada, într-un festival care este de comedie, avangarda chiar și în gesturile ei cele mai radicale și-a păstrat savoarea comicului de bună calitate”, a afirmat el.

Helmut Sturmer a câștigat, de asemenea, distincția pentru cel mai bun scenograf.

La categoria cel mai bun regizor, premiul, înmânat de managerul Teatrului Mic, Gelu Colceag, a fost câștigat de Erwin Șimșensohn pentru spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, producție a Teatrul Național Târgu Mureș, Compania „Liviu Rebreanu”.

Juriul ediției din acest an i-a avut în componență pe criticul de teatru Octavian Saiu, actorul Adrian Titieni, scenograful Iuliana Vâlsan, actrița Carmen Tănase și regizorul Bobi Pricop.

Premiile au fost înmânate de personalități ale teatrului românesc, respectiv regizorul Andrei Șerban, actorii Marius Stănescu și Virginia Mirea și scenograful Iuliana Vâlsan.

În secțiunea competitivă au fost prezente 13 spectacole din Arad, Cluj, Timișoara, Tulcea, Brăila, Satu Mare, Buzău, Târgu Mureș și București, selecția fiind realizată de criticul de teatru Doina Papp.

Regizorul Andrei Șerban a fost distins, la cea de-a XIV-a ediție a festCO, cu Premiul de excelență.

„Sper că acest premiu de excelență acordat acestei personalități este o declarație a festCO, o nevoie, ca în cele din urmă comedia să revină la mesajul ei inițial, la menirea ei inițială, aceea de a trezi, de a pune o oglindă în fața spectatorului. Cred că e timpul să luăm comedia în serios”, a spus actrița Dorina Chiriac în Laudatio.

Premiul a fost înmânat de directorul Teatrului de Comedie, actorul George Mihăiță.

„Mulțumesc pentru această recunoaștere și e adevărat că ultima oară când am montat un spectacol de comedie pur sânge a fost ‘Noaptea încurcăturilor’ la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, pe vremea când eram student la regie. De atunci n-am mai montat un spectacol de comedie-comedie. Acum se întâmplă complet paradoxal că în această clipă montez, sunt în repetiții cu un spectacol la Teatrul Odeon, o piesă de George Bernard Shaw — ‘Soldatul de ciocolată sau armele și omul’, o piesă care nu a fost montată niciodată în România, cel puțin în timpul vieții mele. (…) Sper, de fapt îmi pare bine chiar, că acest premiu a venit puțin în avansul acestui spectacol, pentru că acum nu îmi mai este teamă că dacă nu se va râde la piesa asta, nu mai contează pentru că oricum am primit deja premiul”, a spus Andrei Șerban în hohotele de râs ale asistenței.

Câștigătorii celei de-a zecea ediții a Concursului de comedie românească au fost anunțați de dramaturgul Adrian Lustig.

„Ar trebui să-i mulțumim lui George Mihăiță pentru obstinația cu care oferă an de an șansa unor nume mai puțin cunoscute să se facă cunoscute în fața regizorilor de teatru. De la noi șase piese câștigătoare s-au jucat în teatre din București. Bucuria mea este că, deși suntem din generații diferite, am reușit să facem un palmares care pentru prima oară a avut pentru locul I două piese cu același punctaj și pe poziția următoare, de asemenea, două piese cu același punctaj”, a spus președintele juriului, Adrian Lustig.

În concurs au fost înscrise 44 de texte iar premiul I a fost acordat, ex aequo, pieselor „Căsuța” de Radu Popescu și „Super OK” de Mircea Moroianu. Deoarece locul I a fost acordat pentru două texte, premiul al II-lea nu a fost acordat, iar premiul al III-lea a revenit, ex aequo, pieselor „Orașul în care s-a zburlit piatra” de Ioan Bocoș și „Rockstar” de Mircea Moroianu.

„Pun pariu că cele două piese ale lui Mircea Moroianu, mai ales pentru că sunt scrise pentru actori tineri, se pot juca fără probleme la orice teatru din București, oferind niște partituri grozave unor tineri actori. Celelalte două piese sunt pentru actori consacrați”, a mai spus Adrian Lustig la acordarea distincțiilor.

Juriul care a decis cele mai bune piese dintre cele 44 înscrise i-a avut în componență pe Adrian Lustig — președinte, însoțit de regizorul Alexandru Mâzgăreanu și actrița Dorina Chiriac.

În concursul Comedia ține la TINEri, ediția a VII-a, dintre cei 15 tineri regizori înscriși, juriul, compus din criticul de teatru Ileana Lucaciu, scenograful Puiu Antemir și regizorul Eugen Gyemant, i-a declarat câștigători pe Dorian Boca pentru proiectul pe piesa „Hernie de disc” de Ingrid Lausund, Ioana Petre pentru „Reguli de viață” de Sam Holcroft și pe Mădălin Hâncu pentru „Noaptea ursului” de Ignacio del Moral.

Prezentator a fost actorul Alex Bogdan iar momentele artistice au fost susținute de Radu Mateucă, Alex Ștefănescu, Lucian Ionescu, Irina Ștefan și Dorina Chiriac.

Seara s-a încheiat cu spectacolul muzical „Mon cabaret noir” pe texte de Dan Mihu, Salvador Dali, Edith Piaf și Joe Jencik, producție Creat — Teatrelli, în regia lui Răzvan Mazilu.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments