Spectacole la început de decembrie, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad

by Dana B.

Arad. Emoții intense. Nostalgii. Râs de-adevăratelea. Și o imensă poftă de povești. Sunt lucruri pe care actorii Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad știu și vor să le provoace tuturor celor care aleg, în prima săptămână a lui decembrie, să petreacă ore frumoase în sălile de teatru.  Pentru aceasta ei vă propun patru spectacole: trei pe scenele Teatrului Clasic și unul pe cea a Trupei Marionete.

Mare sărbătoare, mare: un an de când soțul ei a părăsit domiciliul conjugal și, implicit, pe ea. Giulia sărbătorește așa cum se cuvine și îi pregătește o surpriză de zile mari.” Aceasta este, pe scurt, povestea care prinde viață, în 5 decembrie, de la ora 19.00, în sala 30/3. „Giulia/Singură acasă”, spectacolul conceput de Liana Didilescu, este un one woman show cu Angela Petrean- Varjasi.

Textul nu îmi aparține în întregime. Povestea însă, da. Dar e o poveste care nu-mi aparține numai mie, ci și atâtor altor femei care, într-o bună zi, au fost nevoite să… se reconfigureze.” – spune regizoarea Liana Didilescu

Ziua de duminică, 8 decembrie, debutează, la ora 11.00, pe scena Trupei Marionete, cu un spectacol pentru copii. Este vorba despre „Albă ca zăpada”, un proiect creat de Ildiko Kovacs. Scenografia este semnată de Zofia Krzyzanowski.

Vorbim despre un spectacol cu o viziune originală asupra basmului fraţilor Grimm, complet şi complex, plin de candoare şi bucurie, care trezeşte în fiecare spectator  copilul” şi pofta de joacă.” – spun creatorii spectacolului.

Povestea, inspirat spusă de actorii Trupei Marionete, se adresează tuturor copiilor care au împlinit deja 4 ani.

A treia provocare teatrală a acestui final de săptămână este o poveste a cărui subiect e mai actual ca oricând, o istorie care poate fi a oricăruia dintre noi: spectacolul  „Aici, acolo” de Mihai Ignat, în regia lui Alexandru Maftei

Românii pleacă în străinătate visând la o viață mai bună pentru ei și familiile lor. Acest vis se schimbă pe nesimțite. Aceste familii se dezintegrează – rămâșițe, frânturi  dezmembrate, automatisme lipsite de conținut. Nimic din visul inițial.  Este o sfâșiere a relațiilor de familie. Însingurare profundă, alienare, dezumanizare. Vreau să semnalez acest fenomen, să îl pun sub lupă. A nu se înțelege cumva că susțin faptul că românii n-ar trebui să plece din țară – dimpotrivă, mi se pare firesc să pleci dintr-o țară în care nu mai poți trăi decent. Demersul meu vizează costurile umane ale acestei dezrădăcinări.” – spune Alexandru Maftei.

Reprezentația este programată în 8 decembrie, de la ora 17.00, pe scena sălii Studio.

Două ore mai târziu, sala mare adăpostește spectacolul „Familia Ibsen”, în regia lui Cristian Ban.

Vorbim despre un demers teatral pornit de la texte precum Nora”, „Femeia mării”, „Hedda Gabler” si „Strigoii”, dar și de la elemente din viața lui Ibsen. La toate acestea se adaugă lucruri despre femeile care l-au inspirat, despre cum erau privite acestea, în Norvegia, în secolul XIX. Se realizează astfel un fel de oglindă între societatea de atunci, în care femeile erau în stare să facă gesturi cu adevărat îndrăznețe pentru epocă – să divorțeze, să împrumute bani fără acordul soțului, lucruri care atunci erau de neimaginat – și societatea de acum.” – spun creatorii spectacolului.

Reprezentația este programată la ora 19.00.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate