SPATIILE VERZI DIN MUNICIPIU, O AFACERE TOT MAI BANOASA PENTRU CLIENTELA PDL ARAD

by Cosmin Mihuta

Dacă în ultimii ani în jurul Primăriei Arad s-au ţesut tot felul de afaceri, de la combinaţiile cu studii de fezabilitate, sesizate şi de Curtea de Conturi, până la lucrările de zeci de milioane de euro date firmelor reprezentate de colegul de duplex al primarului Gheorghe Falcă, în ultima perioadă se pare că în laboratoarele PD-L Arad lupii tineri au găsit o nouă sursă de păpat bani publici. Este vorba de spaţiile verzi, cu tot ceea ce presupun aceste spaţii, de la locuri de joacă, la mobilier urban.

Am văzut ce a descoperit Curtea de Conturi atât în celebrul caz Meţianu, unde s-au cheltuit opt mii de euro pe o bancă, cât şi în cazul Pădurice, unde s-au băgat milioane de euro într-un mare kitsch. Nici anul acesta afacerile cu spaţii verzi nu au scăpat dărniciei primarului Gheorghe Falcă, dărnicie manifestată mai ales faţă de firma care defrişează în aceste zile Parcul Eminescu, aşa cum bine au sesizat şi cei de la Mişcarea Arădeană.

În acest an se alocă sume impresionante pentru tot felul de lucrări la spaţiile verzi din municipiu. Pe lângă milionul de euro pentru sistemul de irigaţii, despre care LiveArad.ro a mai scris în luna februarie, din prea-plinul Primăriei Arad se vor scurge alte 75 de miliarde de lei vechi, adică 7,5 milioane de lei noi (adică vreo 1,7 milioane de euro), pentru ca firmele de specialitate să se ocupe de spaţiile verzi. Din aceşti bani vor fi întreţinute şi amenajate spaţiile verzi din municipiu şi vor fi create altele noi, în scuaruri, pe lângă blocuri, instituţii poublice, societăţi comerciale etc. Adică, unde se găseşte câte-un locşor din care să iasă bani. Interesant e că o bună parte din aceşti bani vor merge pentru achiziţia de arbori, dar înainte ca aceştia să fie achiziţionaţi trebuie tăiaţi cei existenţi, cică din cauza secetei. De fapt, o afacere profitabilă, care se ascunde în spatele măcelăririi copacilor din municipiu.

Iar asta nu e totul. Alte zece miliarde de lei vechi vor merge pentru întreţinerea spaţiilor de joacă şi a mobilierului urban (bănci stradale, coşuri stradale) de pe domeniul public, o altă afacere înfloritoare, de câţiva ani. De asemenea, nu puteau fi uitate băncile (din nou), coşurile (din nou) şi rastelele de biciclete atât de dragi administraţiei Falcă, pentru care în 2014 scoatem alte 1,6 miliarde din buzunar. Iar ca lista să fie completă, întreţinerea fântânilor arteziene (cele 3-4 pe care le avem) ne va costa nu mai puţin de patru miliarde de lei vechi. Că, de, vin alegerile europarlamentare şi prezidenţiale, iar firmele de casă trebuie să producă şi ele ceva.

 

 

cosmin.mihuta@livearad.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate