SONDAJ INSCOP: ROMANII VOR CA PRESEDINTE UN OM POLITIC CU EXPERIENTA

by Cosmin Mihuta

Conform Barometrului INSCOP ‘ADEVĂRUL despre România’ realizat de Inscop Research la comanda cotidianului ‘Adevărul’, Victor Ponta, Mugur Isărescu și Klaus Iohannis sunt cei mai bine valorizate personalități dintre posibili candidați la prezidențiale. Principalele așteptări ale românilor de la viitorul președinte sunt legate de crearea de locuri de muncă, protecția socială și combaterea corupției.

87,1% dintre români vor drept președinte un om politic cu experiență și 65,3% consideră important ca viitorul președinte să fie de naționalitate română. 65,2% ar opta pentru o persoană care să fie cât mai independentă de clasa politică, iar 60,1% dintre români cred că e important ca președintele să fie susținut de un partid puternic. 58,3% dintre respondenți ar vrea un președinte tânăr, 46,5% optând pentru cineva mai nou în viața politică. 43,7% consideră că este important ca viitorul președintele să fie de religie ortodoxă și 40,2% cred că e important ca viitorul președinte să fie un adversar al lui Traian Băsescu.

În ceea ce privește așteptările de la viitorul președinte, românii doresc, în ordine: să creeze locuri de muncă și să reducă șomajul (20,9%), asistență și protecție socială (11,8%), combaterea corupției (10,9%) independența justiției și respectarea legilor și a Constituției (9,2%), dezvoltare economică (6,2%), să fie un arbitru pe scena politică (4,2%), să gestioneze relațiile externe și imaginea României (3,5%), să mărească salariile, să crească veniturile și să scadă taxele (3%), să se preocupe de educație și sănătate (2%). 14,2% specifică alte calități sau defecte ale președintelui, 3,4% menționează alte probleme, iar 11,7% nu știu sau nu răspund. Sunt așteptări care depășesc profilul constituțional al președintelui, ceea ce indică o valorizare maximală de către români a funcției de președinte al României.

Chestionați cu privire la posibilitatea candidaturii pentru funcția de președinte, 41,4% din totalul populației de 65,9% care declară că se va prezenta la vot, au o părere bună despre acest lucru. Urmează Klaus Iohannis despre care a cărui candidatură au o părere bună 33% dintre cei care declară că se vor prezenta la vot), Mugur Isărescu cu 32,6%, Călin Popescu Tăriceanu cu 23,6%, Mihai Răzvan Ungureanu cu 18%, Mircea Diaconu cu 16,7%, Mircea Geoană cu 14,7% din totalul de 65,9% al respondenților care declară că se vor prezenta la vot).

Despre o candidatură la funcția de președinte a lui Crin Antonescu au o părere bună 12,6% dintre cei care declară că merg la vot, urmat de Teodor Meleșcanu cu 11,1%, Corneliu Vadim Tudor cu 8,8%, Cristian Diaconescu cu 8,3%, Elena Udrea cu 7,6%, Cătălin Predoiu cu 7,6%, Dan Diaconescu cu 7,3% și Viorel Cataramă cu 2,3%.

Detalii suplimentare și prezentarea grafică a cercetării pot fi găsite pe site-ul www.inscop.ro

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 1-6 iulie 2014. Volumul eșantionului a fost de 1055 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Barometrul INSCOP ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ este un proiect de cercetare sociologică periodică a opiniilor românilor cu privire la principalele aspecte ale vieții politice, economice, sociale și culturale.

Proiectul ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ este o inițiativă a cotidianului ‘Adevărul’ realizată cu sprijinul INSCOP Research.

Procesul de elaborare a legilor, circuitul de formulare și adoptare a politicilor publice, mecanismele de luare a deciziilor sunt insuficient bazate pe agenda publică așa cum se regăsește ea la nivelul opțiunilor populației. Acest lucru riscă să provoace probleme funcționale grave ale sistemului politic românesc și un deficit de legitimitate îngrijorător pentru regimul democratic.

Proiectul ‘ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ își propune să aducă în spațiul public, într-o formulă complexă și sistematică, opiniile populației cu privire la principalele probleme de pe agenda publică reală pentru a stimula o conectare cât mai bună între așteptările populației și rezultatele procesului decizional derulat de autoritățile publice.

Barometrul INSCOP’ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA’ are patru direcții mari de cercetare (Politică internă și internațională, Economie și mediu de afaceri, Social — sănătate, educație, protecție socială, Viață și Societate) operaționalizate printr-un set de indicatori stabili pentru a măsura tendințe relevante și un set variabil pentru a identifica opinii pe teme foarte specifice.

Facebook Comments