SONDAJ INSCOP: PSD VA CÂŞTIGA ALEGERILE LOCALE

by Andreea Radu

Daca duminica viitoare ar fi chemati la urne, 38,4% dintre romani ar vota listele PSD pentru consiliile locale si judetene, iar 36,7% pe cele ale PNL, arata un sondaj INSCOP realizat la comanda Adevarul. 
In clasamentul intentiei de vot pentru consiliile locale si judetene urmeaza PMP cu 5,5%, UDMR cu 5,1%, ALDE cu 4,1%, M10 cu 1,6%, UNPR cu 1,2%, PRM cu 1,2%, PSRO cu 1%, PRU cu 0,7% si PNTCD cu 0,6%.
1,9% dintre romani ar vota un candidat independent, 1,6% ar alege un alt partid national, iar 0,4% opteaza pentru un partid local sau regional.
Doar 57,7% dintre romani declara ca sunt interesati de alegerile locale, desi pana la momentul la care vor fi chemati la urne au mai ramas mai putin de doua luni de zile.
22,3% dintre respondenti declara ca sunt foarte interesati de alegerile locale, iar 35,4% ca sunt interesati. In schimb, 19,4% sustin ca sunt oarecum interesati, 12,6% nu sunt foarte interesati, iar 9,9% declara ca nu sunt deloc interesati de alegerile locale.
Din cei 57,7% dintre respondentii care se declara interesati de alegerile locale, doar 44,3% exprima o optiune de vot, 13,4% fiind nehotarati sau alegand sa nu raspunda la intrebare.
Intrebati daca ar vota la alegerile locale candidatii unui partid nou infiintat, doar 27,2% dintre romani raspund pozitiv, in timp ce 41,9% declara contrariul. 21,6% din populatie nu este hotarata, iar 9,3% alege varianta NS/NR.
Intrebati cum ar prefera sa isi aleaga primarul din localitatea in care domiciliaza, opiniile romanilor sunt relativ impartite, foarte probabil ca rezultat al dezbaterilor din ultima perioada. Astfel 45% dintre respondenti au declarat ca doresc sa isi desemneze edilul intr-un intr-un singur tur de scrutin, in timp ce 39,1% au optat pentru doua tururi de scrutin. 15,9% din populatie nu stie sau nu raspunde la aceasta intrebare.
Parerile romanilor sunt impartite si in privinta realegerii primarilor, sau a actualilor primari interimari. 38,3% dintre respondenti declara ca nu vor vota primarul in functie sau actualul primar interimar, in timp ce 37,8% raspund afirmativ. 19,8% dintre romani sunt nehotarati, iar 4,1% aleg varianta nu stiu/ nu raspund.
In schimb, majoritatea populatiei este intransigenta cand vine vorba despre fapte de coruptie.
Astfel, intrebati daca ar vota pentru functia de primar al localitatii o persoana care este cercetata sau judecata pentru asemenea fapte, dar care nu este condamnata definitiv, 82,6% dintre romanii raspund negativ. Doar 8,4% afirma ca ar vota un astfel de candidat, se mai arata in sondajul ”Barometrul INSCOP – Adevărul despre România”, realizat  la comanda Adevărul.
Sondajul a fost realizat în perioada 21 – 28 martie 2016. Volumul eșantionului a fost de 1063 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Sursa: hotnews.ro

Facebook Comments