SOLUŢII NATURALE CARE STIMULEAZĂ IMUNITATEA

by Cristian Dobre

Un sistem imunitar puternic si echilibrat te fereste de infectiile bacteriene, parazitare, fungice si virale, reducand cresterea celulelor tumorale. Prima linie de aparare o constituie pielea si mucoasele; daca agentii patogeni trec de acestea, ei trebuie sa infrunte apoi un raspuns generalizat al sistemului imunitar. Cand imunitatea este scazuta, infectiile se manifesta mai puternic si pentru o durata mai mare de timp.
Tot mai multe cercetari au ca obiect de studiu gasirea celor mai bune solutii naturale pentru stimularea imunitatii, iar mai jos veti gasi cateva care au dovedit stiintific ca dau rezultate:

Zincul
Este un microelement esential pentru o dezvoltare si o crestere armonioasa si un element de baza pentru celulele imunitare. Numeroase studii atat in vivo cat si in vitro au pus in evidenta efectele zincului si a concentratiei acestuia asupra celulor sistemului imun.

Studiile in vitro arata ca efectele zincului asupra celulelor imunitare se evalueaza prin determinarea concentratiei citokinelor dupa suplimentarea cu zinc. Studiile de asemenea releva ca suplimentarea si aportul optim de zinc restabilesc raspunsul imun deficitar si scad riscul infectiilor in vivo.

Suplimentarea cu zinc determina cresterea numarului limfocitelor T si a celulelor NK si al productiei de IL-2 si sIL-2R. In plus numarul celulelor T CD4+ si a limfocitelor T citotoxice creste considerabil dupa suplimentarea cu zinc, astfel imbunatatindu-se raspunsul imun mediat celular.

Printre alimentele bogate in zinc se numara: algele marine, germenii de grau, semintele de in, de floarea soarelui, nucile crude, ficatul de porc, leguminoasele, oua, carne slaba de vitel.

Arabinogalactanul
Extras din scoarta copacilor Larch (Larix spp.) si-a demonstrat proprietatiile imunostimulatoare prin numeroase studii atat in vivo cat si in vitro. Unul dintre cele mai relevante, este un studiu publicat in 2010, realizat pe un esantion de 45 de adulti sanatosi ce nu au fost vaccinati contra bacteriei Streptococcus pneumoniae.

Voluntarilor li s-au administrat 4.5g de arabinogalactan timp de 72 de zile. Dupa 30 de zile de la prima administrare subiectilor li s-a inoculat un vaccin anti-pneumococcic cu 23 de valente. Raspunsul imun specific a fost evaluat prin masurarea nivelului IgG si IgA salivar, in zilele 31, 51 si 72 post-inoculare.

Raspunsul imun nespecific a fost determinat prin numarul de leucocite, citokine inflamatorii si sistemul complement. Concluzia a fost ca extractul de arabinogalactan a determinat cresterea nivelului de IgG, determinand intensificarea raspunsului imun specific comparativ cu placebo.

Reteta perfecta pentru imunitate si vitaminizare

Extractul de sunatoare
Numeroase studii au dovedit ca extractul de sunatoare are proprietati antiinfectioase si antiinflamatoare. Acesta actioneaza in special contra bacteriilor gram-pozitive si a virusurilor ce prezinta anvelopa. Principala componenta antibacteriana este hiperforina, iar studiile arata ca aceasta perturba procesele metabolice esentiale pentru dezvoltarea si supravietuirea bacteriilor.

Stafilococcul auriu rezistent la meticilina si cel rezistent la penicilina sunt speciile cele mai susceptibile la hiperforina.

Extractul din frunza de maslin
Datorita efectului puternic anti-microbian al extractului din frunza de maslin este folosit pe scara larga pentru intarirea sistemului imunitar, scaderea virulentei, tratamentul sarcomului Kaposi, infectiile cu Herpes simplex si reducerea efectelor secundare ale tratamentelor cu antiretrovirale.

Studii in vitro demonstreaza eficienta extractului din frunza de maslin contra unei plaje largi de microorganisme incluzand Escherichia coli, Pseudomonas fluorescens, Corynebacterium sp, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Salmonella typhimurium si Candida albicans.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments