Soluții ieftine și simple împotriva mătreții

by Cristian Dobre

Problemă cu care se confruntă mulți dintre noi, mătreața este o afecțiune a scalpului, care provoacă mâncărime și scuame de culoare albă sau galbenă.

Mătreaţa are numeroase cauze şi factori care o întreţin sau o agravează. Printre acestea se numără: dermatita seboreică, pielea uscată, expunerea prelungită la stres, folosirea anumitor produse cosmetice, alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema sau psoriazisul, curele de slăbire, infecția cu ciuperca Malassezia. Pe piață există numeroase produse speciale care ajută în tratarea mătreții. Pentru că multe dintre acestea sunt costisitoare, poți încerca următoarele remedii simple și ieftine:

Ulei de arbore de ceai

Este un ulei esențial care provine din planta Melaleuca alternifolia. Pe vremuri, acest tip de ulei era folosit pentru a trata numeroase afecțiuni precum acneea, piciorul de atlet (tinea pedis) și dermatita.

Uleiul de arbore de ceai conține un compus numit terpinen-4-ol, care are proprietăți antimicrobiene. Din acest motiv, uleiurile de arbore de ceai sunt utile celor care vor să scape de mătreață, pentru că suprimă creșterea ciupercilor și bacteriilor de pe scalp.

Potrivit unui studiu1 din 2017, oamenii de știință au descoperit că mai mulți compuși care se găsesc în uleiul de arbore de ceai pot împiedica descreșterea populațiilor de tip Staphylococcus epidermidis, populații care există în mod natural la nivelul scalpului.

Aplicarea uleiului de arbore de ceai direct pe scalp poate provoca inflamații sau erupții cutanate, de aceea este foarte important să folosești acest tip de ulei doar amestecat cu  șamponul pe care-l folosești.

Ulei de lămâie

De regulă, uleiul de lămâie și uleiul esențial de lemongrass sunt folosite pentru a trata problemele digestive, pentru a scădea tensiunea arterială și a reduce stresul. Uleiul de lămâie are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea simptomelor mâncărimilor provocate de mătreață.

Conform concluziilor unui mic studiu2 publicat în 2015, loțiunile tonice pentru păr care conțin 10% ulei de lămâie estompează cu succes mătreața după două săptămâni de la utilizare.

Ca și uleiul de arbore de ceai, uleiul de lămâie poate provoca iritații sau reacții alergice dacă este aplicat direct pe piele. Cel mai bine este să fie amestecat cu apă sau cu câteva picături de șampon sau balsam.

Gel de aloe vera

Aloe vera este o plantă suculentă cunoscută pentru virtuțile sale terapeutice. Gelul din frunzele sale conține mai mulți compuși bioactivi cum sunt aminoacizii și antioxidanții, care pot estompa mătreața.

Autorii unei cercetări3 din 2019 au examinat 23 de studii clinice care au avut ca studiu beneficiile pe care le are aloe vera. Rezultatele acestor cercetări arată că gelul de aloe vera accelerează vindecarea rănilor și poate reduce inflamația, fiind de ajutor celor care se confruntă cu mâncărimea scalpului.

Alte studii4 arată că datorită proprietăților antifungice și antibacteriene pe care le are, aloe vera previne apariția mătreții, fiind utilă și în tratarea dermatitei seboreice.

Acizii grași Omega 3

Acizii grași Omega 3 scad tensiunea arterială, cresc colesterolul „bun” (HDL) și susțin sănătatea inimii și creierului. Deficiența de acizi grași Omega 3 poate duce la apariția mătreții, unghiilor fragile și uscării pielii. Printre alimentele care conțin cantități mari de acizi grași Omega 3 se numără somonul, macroul și nucile. Pe lângă acestea, utile sunt și suplimentele Omega 3. Institutul Național de Sănătate (NIH) din Statele Unite ale Americii recomandă ca majoritatea adulților să consume 1,1 până la 1,6 grame de acizi grași Omega 3 pe zi.

Aspirină

Acidul acetilsalicilic sau aspirina, așa cum este știută de toată lumea, face parte din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene. Având proprietăți analgezice, aceasta este recomandată în tratarea inflamațiilor cauzate de reumatismul articular și estomparea durerilor de cap, dentare sau musculare. Pe lângă toate acestea, banala aspirină poate reduce mâncărimile de la nivelul scalpului, preveni îngrășarea părului, acidul acetilsalicilic fiind un ingredient utilizat frecvent în șampoanele antimătreață. Dacă te confrunți cu mătreață, zdrobește două comprimate de aspirină. Amestecă pulberea fină pe care ai obținut-o cu câteva picături de șampon, apoi întinde pasta bine pe păr, masând scalpul, și las-o să acționeze câteva minute. La final, clătește bine părul cu apă călduță.

Bicarbonatul de sodiu

Are proprietăți antifungice, fiind util în combaterea ciupercii Malassezia, responsabilă pentru apariția mătreții. În plus, bicarbonatul de sodiu este un bun exfoliant natural, care poate elimina excesul de celule moarte și ulei de pe scalp. Acesta trebuie folosit cu precauție, pentru că are un pH foarte ridicat, putând afecta scalpul dacă este utilizat frecvent. Totodată, dacă este aplicat foarte des, poate îndepărta uleiurile naturale ale părului, ceea ce poate provoca uscăciune sau iritare la nivelul scalpului.

Uleiul de nucă de cocos

Aliment nelipsit din dieta vegetariană, uleiul de nucă de cocos are multiple întrebuințări și în cosmetică. De exemplu, reduce iritația și previne infecțiile fungice și bacteriene ale scalpului.

Conform concluziilor unui studiu clinic5 , aplicarea uleiului de nucă de cocos pe scalp a dus la scăderea cu 68,23 % a simptomelor dermatitei atopice la un grup de 117 copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 13 ani. La fel ca și în cazul celorlalte uleiuri recomandate în tratarea mătreții, și uleiul de nucă de cocos trebuie amestecat cu șamponul folosit, înainte de utilizare.

Sursa: doc.ro

 

Facebook Comments