Vara parcă nu e făcută pentru somn de calitate. E prea multă lumină, prea multă căldură, cearşafurile fierbinţi te fac să te zvârcoleşti de pe-o parte pe alta, să transpiri şi să ai un somn agitat. Aerul condiţionat e deranjant, iar dacă ţii ferestrele deschise, zgomotul de afară te ţine treaz până dimineaţa. Ca să nu mai vorbim despre vreun ţânţar enervant care îţi dă târcoale cu insistenţă. Pentru toate acestea există soluţii.
Fă-ţi un program strict de somn, ca să-ţi setezi „ceasul interior”. Culcă-te la aceeaşi oră în fiecare seară şi trezeşte-te la aceeaşi oră dimineaţa. Ajută să ai un ritual prin care să dai organismului semnalul că se apropie ora de culcare: fă un duş răcoros, citeşte câteva pagini din cartea preferată, fă-ţi un ceai de tei.
Evită calculatorul, tableta şi televizorul înainte de culcare. Lumina acestor electronice stimulează activitatea creierului. De altfel, televizorul ar trebui să fie interzis în dormitor. Mulţi, rupţi de oboseală, adorm la televizor, însă somnul lor va fi zbuciumat. Pentru un somn de calitate, e nevoie de linişte şi de întuneric.
Nu consuma alcool. Chiar dacă prima impresie e de uşoară ameţeală care te trage la somn, alcoolul afectează profund calitatea somnului. De asemenea, limitează numărul de cafele pe timpul zilei şi ai grijă să te hidratezi mai mult. Deshidratarea îţi dă dureri de cap. Totuşi, nu bea lichide multe imediat înainte de culcare, pentru că te vei trezi în miez de noapte cu nevoia de a merge la baie şi aşa îţi sare somnul. Mai bine îţi păstrezi, pe noptiera de lângă pat, un pahar cu apă.
Nici să mănânci prea mult înainte de culcare nu e bine. Chiar dacă ziua e mai lungă şi te culci mai târziu, e recomandat să laşi cel puţin două ore să treacă de la ultima masă până te aşezi în pat. Alege mâncăruri uşoare, nu carne grasă, fripturi şi mâncăruri picante.
Relaxează-te! Dar nu în faţa televizorului sau cu ochii în calculator, ci mai bine fă o plimbare afară, seara, când se mai lasă răcoarea. Păstrează camera aerisită şi răcoroasă pe tot parcursul zilei, astfel încât să nu acumuleze căldură.
Dacă ai aer condiţionat, lasă-l o perioadă să răcească dormitorul. Îl poţi închide apoi, sau îl poţi seta pe cea mai mică viteză, astfel încât să nu „te zboare” şi nici să nu facă zgomot prea mare. Dacă nu ai aer condiţionat sau ţi se pare prea puternic pentru a-l ţine pornit, deschide ferestrele şi stai cu uşile deschise, pentru a se forma un oarece curent.
Ferestrele deschise vin şi cu un dezavantaj, mai ales dacă ai camerele orientate spre un bulevard circulat şi gălăgios. Dacă te deranjează zgomotul, o idee bună ar fi să te foloseşti de un ventilator mic, pe care să îl ţii pornit, la viteză mică. Zgomotul lui monoton, ca cel de maşină, te îndeamnă la somn şi maschează celelalte zgomote de afară.
În dreptul ventilatorului, pune un bol cu cuburi de gheaţă. Curentul va ridica aerul rece la suprafaţă şi spre patul tău va adia o briză plăcută.
Foloseşte aşternuturi deschise la culoare, din bumbac 100%, care lasă pielea să respire şi absorb transpiraţia. Ai grijă să le schimbi des!
O metodă de a răcori aşternutul este să-l stropeşti cu puţină apă rece, cu ajutorul unui pulverizator. Pentru a proteja salteaua, pune sub cearceaf câteva prosoape absorbante.
Scoate din priză toate gadgeturile. Ele produc căldură chiar şi atunci când sunt oprite.
Pentru a nu avea surpriza să fii vizitat de un ţânţar când ţi-e somnul mai dulce, ia-ţi măsuri de precauţie înainte de a te aşeza în pat. Aprovizionează-te cu aparate care alungă insectele, nu uita deschise plasele de la ferestre, iar pe noptiera de lângă pat pune câteva feliuţe de lămâie, o crenguţă de lavandă sau de busuioc, al căror miros ţine ţânţarii la distanţă.
Sursa: click.ro