Ce este leurda şi când este sezonul de recoltare
Leurda (Allium ursinum) este o rudă sălbatică a usturoiului, înrudită şi cu ceapa şi chives.
Sunt uşor de recunoscut după frunzele asemănătoare celei de lalea şi mirosul caracteristic de usturoi al frunzelor.
Deşi la noi în pieţe se găsesc mai mult frunzele de leurdă, planta întreagă este comestibilă, iar bulbii pot fi folosiţi în loc de usturoi.
Cea mai bună formă de a consuma frunzele de leurdă sunt în salate, crude şi curate, dar se pot face tot felul de preparate delicioase, numai bune pentru o cură de detoxifiere sau o cură de slăbire.
Ce beneficii aduce leurda şi de ce e bună în dietă
Leurda este un bun antiasmatic, recomandată în caz de viermi intestinali, scade colesterolul, antiseptic, antispasmodic, astringent,diuretic şi depurativ (perfect pentru detox).
Leurda scade febra, este expectorant (bună şi la răceli şi gripe sezoniere), scade tensiunea arterială, tonic şi vasodilatator, dar şi bun pentru stomac şi bolile acestuia.
Leurda creşte imunitatea şi pregăteşte organismul pentru un an în forţă, fiind plină de vitamine şi antioxidanţi.
Sucurile cu leurdă şi alte legume sănătoase sunt perfecte în cura de slăbire şi detoxifierea de primăvară.
Cremă de leurdă cu usturoi, smântână şi mazăre
PENTRU 4 PERSOANE – PREPARARE: 30 MINUTE – COACERE: 10 MINUTE
►1 ceapă
► 200 g mazăre
► 30 g unt
► 600 g smântână
► sare, piper măcinat
► nucşoară
► 8 foi de gelatină albă
► 150 g iaurt
► 30 g frunze de leurdă
►Ceapa se curăţă şi se taie mărunt. Mazărea şi ceapa se călesc în unt. Se adaugă 400 g smântână şi se mai lasă cca 5 minute la foc mic. Se asezonează cu sare, piper şi nucşoară.
► Gelatina se topeşte în apă călduţă, apoi se încorporează în compoziţia de mazăre şi se lasă să se răcească.
► Leurda se spală şi se toacă mărunt. Se amestecă cu iaurtul, se încorporează şi restul de smântână, apoi se pune totul peste compoziţia de mazăre. Se repartizează în forme şi se lasă 3 ore la rece. Se poate servi cu frunze de salată.
Smoothie cu leurdă, sfeclă roşie şi avocado
Ingrediente:
2 sfecle roşii mici
1 ceaşcă lapte de soia sau lapte de migdale
1 avocado copt
5 frunze spanac
10 frunze leurdă
10 grame seminţe de chia
Amestecaţi toate ingredientele într-un blender şi pasaţi până obţineţi o consistenţă după gust.
Serviţi la micul dejun şi bucuraţi-va de gustul delicios.