Situații în care mersul pe jos NU face piciorul frumos

by Dana B.

De cate ori nu ai auzit expresia ‘mersul pe jos face piciorul frumos’? Ei bine, se pare ca nu e deloc adevarat. Mersul pe jos, mai ales la primele ore ale diminetii e boala curata. Specialistii au demonstrat-o in urma unui studiu bine aprofundat. In cazul in care consideri ca nu ar trebui sa incepi munca atat de devreme, ai acum stiinta de partea ta. Un nou studiu sugereaza faptul ca persoanele care incep lucrul inainte de 10 dimineata considera acest lucru ca fiind groaznic, „echivalent cu tortura”. Se pare ca mersul devreme la birou face ca angajatii sa fie bolnavi si epuizati intr-un viitor mediu si lung, conform nationalpost.com.

Cercetarile efectuate de omul de stiinta Paul Kelley, in cadrul Universitatii Oxford, sugereaza faptul ca ritmul circadian al persoanelor sub 55 de ani este sincronizat cu orele de lucru standard, de la noua la cinci. Kelley spune, de asemenea ca acest lucru reprezinta o „amenintare serioasa” pentru performanta si sanatatea mintala. Experimentele care studiaza ritmul circadian sugereaza faptul ca cei mici cu varste cuprinse intre 8-10 ani ar trebui sa inceapa scoala nu mai devreme de 8:30, spun cercetatorii, in timp ce adolescentii de 16 ani ar trebui sa inceapa de la 10 dimineata si studentii nu mai devreme de 11 dimineata.

„Oamenilor le este somn. Avem o societate lipsita de somn, ceea ce este extrem de daunator asupra sistemelor organismului, deoarece afecteaza sistemele emotionale si fizice de performanta. Acest lucru este valabil in imaginea de ansamblu la inchisori si spitale. Oamenii sunt treziti sa li se ofere mancare, desi acestia nu doresc – privarea de somn este o tortura”, declara Kelley pentru livetheorganiscdream.com. Este bine cunoscut faptul ca lipsa de somn adecvat este asociata cu o serie de consecinte negative grave asupra sanatatii, variind de la depresie si anxietate la boli de inima, obezitate, hipertensiune arteriala si cancer.

Kelley, un fost profesor la universitate, a schimbat ora de incepere a cursurilor pe vremea in care lucra de la 8.30 dimineata la 10 si a observat o imbunatatire semnificativa a notelor, care au crescut cu pana la 19%. Un alt experiment aflat in curs de desfasurare de 4 ani urmareste daca elevii de la mai mult de 100 de scoli care incep orele de la 10 dimineata au rezultatele scolare imbunatatite ca urmare a acestei schimbari. Constatarile urmeaza sa fie concluzionate in anul 2018. Astfel, companiile care nu practica acest lucru ar trebui sa ia deja in considerare in mod serios, permitand totodata angajatilor sa lucreze ore flexibile. Studiul sugereaza faptul ca activitatea de munca dupa ora 10 dimineata ar avea un impact semnificativ in sporirea productivitatii si de angajamentului.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments