Morcovul este un aliment care joaca un rol important in tratarea afectiunillor bronsice, deoarece este foarte bogat in Vitamina A, un antioxidant care ajuta la crearea de tesuturi sanatoase.
Morcovul contine de asemenea potasiu, care menstine celulele din corp bine hidratate, precum si Vitamina E.
Reteta 1
2 pahare de suc de morcovi
1 pahar de zahar brun
Se pune sucul proaspat stors de morcov la fiert cu zaharul intr-o cratita, pana cand acesta se ingroasa ca un sirop. Siropul fierbinte se toarna intr-o sticla sau intr-un borcan si se pastreaza in loc uscat si intunecat.
Reteta 2
Aceasta varianta este mult mai simpla si mai sanatoasa, deoarece se prepara cu miere. Se razuiesc de coaja 3-4 morcovi, se spala bine si se rad pe razatoare, sau se taie rondele fine. Se pun intr-un bol si se acopera cu miere de albine. Se lasa peste noapte, pentru a se forma un sirop dulceag, foarte bun. Se iau cate 3-4 linguri pe zi in sezonul rece, pentru prevenirea racelilor, bronsitei si a amigdalitelor.
Reteta 3
1 kg de morcovi
1 kg de zahar
3 litri de apa
1 bucatica de drojdie, cat o nuca
Morcovii se curate si se spala, apoi se rad pe razatoarea mare. Se pun intr-un borcan mare de sticla si se adauga zaharul, drojdia si apa. Se amesteca bine, cu o lingura lunga de lemn, pana cand se dizolva zaharul. Se acopera la gura cu un tifon sau o bucata de hartie si se lasa la macerat 3 saptamani, la loc calduros (langa aragaz, calorifer, soba). Nu trebuie amestecat in preparat in acest interval. Dupa cele 3 saptamani, se strecoara si lichidul obtinut se toarna in sticle. Se bea cate 1 pahar de 100 ml, de 3 ori pe zi, inainte de masa, pana la terminarea preparatului. Dupa o pauza de 3 luni, tratamentul se poate relua.
Indicatii terapeutice
Indiferent de reteta pe care alegeti sa o preparati, indicatiile teraputice acopera aceleasi afectiuni ale sistemului respirator si nu numai:
– Tuse
– Bronsita cronica
– Bronsita astmatica
– Astm
– Tuberculoza
– Vedere slaba
– Boli infectioase
– Intoxicatii
– Afectiuni hepato-biliare
– Icter
– Ulcer gastric si duodenal
– Boli de piele
– Lipsa de vitamin si minerale, anemie, oboseala
– Imunitate scazuta
– Dermatoza, riduri, imbatranire premature a pielii
Sursa: latafais.ro