SINDICATUL DIN CET ARUNCA BOMBA! ARADENII, IN FRIG DE LA INTAI IANUARIE???

by Sida Voicu

Sindicatul Liber Independent „Termoelectrica” din cadrul CET Arad a remis astăzi un comunicat de presă îngrijorător faţă de situaţia în care se află furnizorul arădean de energie termică. Vorbim despre CET S.A. sau „CET Lignit”, societate aflată în plină procedură de executare silită în urma unor datorii pe care le are faţă de Societatea Complexul Energetic Oltenia şi CFR Marfă. Prezentăm mai jos, pe larg, ideile cuprinse în comunicatul sindicatului, mesajul lucrătorilor din CET fiind unul simplu: dacă Primăria nu se implică serios în rezolvarea problemei financiare a CET (urilor), suntem în pericol să rămânem fără agent termic începând cu întâi ianuarie!

Aşadar, din cauza procedurii de executare silită, „desfăşurarea activităţii curente a CET Arad privind furnizarea energiei termice este îngreunată, iar activitatea economică a societăţii este blocată ca urmare a sechestrului pe bunurile mobile şi imobile în contul datoriei de 7.786.556 lei către SCEO”. Sechestrul a cuprins şi automobilele sau calculatoarele conducerii! Datoria este pentru cărbunele livrat CET-ului în lunile octombrie şi noiembrie 2013. În total, datoriile CET S.A. se ridică la suma de 58.978.531 lei din care 17.731.291 lei către SCEO iar restul, peste 41 milioane lei, către CFR Marfă.

Sindicatul precizează că neplata datoriilor „nu s-a datorat relei credinţe”, ba chiar au fost obţinute acorduri de eşalonare a plăţilor, însă „neplata datoriei CET Hidrocarburi către CET S.A.” a creat un adevărat blocaj: „în iunie BCR a diminuat cu 10 milioane de lei linia de credit pe care CET-ul o luase”, „fiind anulate toate şansele ca centrala să mai poată accesa alt credit”, inclusiv pentru plata lucrărilor efectuate la investiţia ” Finalizara cazanului nr. 2 -420 t/h cu funcţionare pe gaze naturale. Datoria CET Hidrocarburi către CET Arad se ridică la suma de „87.135.701 lei, din care suma de 56.920.059 lei reprezintă contravaloarea energiei termice facturate în perioada martie 2013-februarie 2014”, iar restul sumei reprezintă penalităţi de întârziere. CET S.A. nu poate achita factura aferentă investiţiei în cazanul nr. 2 deoarece din cauzele mai sus menţionate nu dispune de resursele proprii necesare pe lângă suma de 30 milioane lei, achitată dintr-un credit.

Începând cu anul acesta, pentru a livra energia electrică arădenilor, CET-ul foloseşte o nouă materie primă: gazele naturale. „Valoarea contractului a crescut de câteva ori faţă de funcţionarea pe cărbune, motiv pentru care furnizorul E-ON Energie România S.A. a solicitat ca începând cu luna Decembrie 2014 să fie semnat între cele două societăţi „un nou Contract de furnizare gaze naturale şi fidejusiune” prin care Municipiul Arad să garanteze în caz de neplată a facturilo la termenele contractuale. DEŞI CET Arad a făcut toate demersurile legale pentru semnarea acestui contract, gazele naturale fiind unicul combustibil cu care pot fi alimentate instalaţiile de ardere iar E-ON Energie este singurul furnizor dispus să livreze gazul consumat pentru energia termică livrată consumatorului casnic la preţul de consum casnic, această derogare ducând la diminuarea facturii cu circa 30%, Direcţia Economică din cadrul Primăriei Arad refuză să-şi dea avizul în vederea convocării unei şedinţe de Consiliu Local a Municipiului Arad având pe ordinea de zi acceptarea acestui contract, fapt ce conduce la riscul de încetare a activităţii CET Arad începând cu 01.01.2015 cu consecinţa încetării furnizării energiei termice.

Primăria Arad nu-şi dă avizul nici în cazul altei proceduri necesare pentru buna funcţionare a CET-ului. „Pentru etapa a II a realizării Centralei de cogenerare cu ciclu combinat de turbină şi gaze, cazan recuperator şi acumulator de căldură, a fost elaborat un studiu de oportunitate aprobat de către Consiliul Local Municipal Arad prin hotărârea 120/2012, sursa de finanţare identificată în studiu fiind atragerea mediului privat care se va face prin asocierea în participaţiune dintre CET Arad şi un investitor, suma introdusă ca participaţiune de către investitor urmând să fie utilizată pentru realizarea investiţiei noi în sursa de producţie: Turbina de gaze, Cazan recuperator şi Acumulator de căldură. DEŞI CET Arad a parcurs toate procedurile legale pentru selectarea investitorului şi a făcut toate demerusile necesare aprobării contractului de asociere în participaţiune, funcţionarii responsabili din cadrul Primăriei Municipiului Arad refuză să-şi dea avizul în vederea convocării unei şedinţe a Consiliului Local având pe ordinea de zi aprobarea acestuia. Menţionăm că preţul actual de livrare a energiei termice pentru consumul populaţiei pe care CET o produce este de 115 lei/gigacalorie fără TVA, conform deciziei ANRE 3503/27.11.2013. După realizarea Etapei a II a investiţiei, preţul ar putea scădea semnificativ.

„În final dorim să subliniem încă o dacă că lipsa asumării responsabilităţii din partea acţionariatului principal în cazul CET Arad şi al acţionarului unic în cazul CET Hidrocarburi, în ambele cazuri Consiliul Local al Municipiului Arad, pentru elaborarea soluţiilor efective pentru plata datoriilor dintre cele două centrale, consecinţele riscă să fie deosebit de grave pentru populaţia municipiului Arad.
În mod deosebit dorim să atragem atenţia că lipsa contractului de asociere în participaţiune pe care CLM trebuie să îndreptăţit a-l aproba conduce la eliminarea CET Arad din Planul Naţional de Investiţii . Astfel, societatea nu va mai primi rambursarea de 25% din cheltuielile eligibile nici măcar pentru Etapa I (finalizarea Cazanului 2 pe gaze) pentru că nu a putut prezenta un angajament ferm de finanţare a etapei a II a. Pe site-urile diverselor primării din ţară există publicate nenumărate contracte de asociere în participaţiune care sunt în vigoare şi funcţionează în avantajul ambelor părţi”
– încheie sindicatul „Termoelectrica”, lider sindical fiind Lebădă Doru.

Comunicatul sindicatului ţine loc de cea mai bună anchetă jurnalistică. Totuşi nişte întrebări se mai pot pune, de exemplu:
– cum au fost folosiţi cei peste 7 milioane de lei primiţi de la Guvern în această toamnă? Oare cum vor mai da cei din Primărie vina pe Guvern de data aceasta?
– poate da cineva, totuşi, o explicaţie coerentă privind „gaura” de la CET Hidrocarburi? eventual DNA-ul?;
– ce anume s-a greşit în ultimii ani de când CET-ul s-a spart şi cine poate face o analiză corectă?;
– „funcţionarii responsabili din Direcţia Financiară” iau mai nou deciziile în Primăria Arad sau cineva se ascunde fain-frumos în spatele lor? Aceiaşi funcţionari îşi dau OK-ul la aprobarea studiului de fezabilitate pentru etapa a doua a investiţiei, dar tot ei sunt de părere că ceva nu este în regulă cu procedura de licitaţie pe care a făcut-o CET-ul? Au sesizat ei pe cineva pentru acest lucru?
– văzând acest comunicat de presă al sindicatului, primarul Gheorghe Falcă, consilierii din majoritate, „funcţionarii din cadrul primăriei”, mai pot dormi liniştiţi?

Facebook Comments