SINDICATELE DIN INDUSTRIA ALIMENTARĂ ANUNȚĂ PROTESTE

by Dana B.

Hypermarketurile și supermarketurile din România nu respectă consumatorul român, producătorul român și nici angajatul român, iar dacă este nevoie sindicatele din industria alimentară vor ieși, legal vorbind, în parcările acestor centre comerciale, alături de populație, dacă altfel nu putem rezolva problemele, a declarat, joi, Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), în marja congresului dedicat industriei cărnii din România, organizat de publicația „Revista cărnii”.

‘Hypermarketurile și supermarketurile din România nu respectă consumatorul român. Am observat, în primul rând, acest lucru de le reducerea TVA. Au avut o perioadă de vreo lună-două, când au încercat să respecte după care majoritatea prețurilor au revenit la normal.

Nu respectă nimic, din cauza, pe de o parte, a situației create și care sperăm să fie mai bună, și pe de altă parte prin impunerea acelor taxe suplimentare și procente peste prețul de vânzare a producătorului, ceea ce înseamnă la raft cu cel puțin 30% mai mult, impozitul pe care îl plătesc la stat vizavi de profit este foarte mic, pentru că banii lor, de fapt, se duc în altă parte și nu în adaosul comercial la care ar trebui să plătească impozit conform câștigului (…)

Vă anunț și vă spun cu toată responsabilitatea că majoritatea celor care lucrează în industria alimentară au un salariu de aproximativ de 1.100 — 1.200 de lei. Mă refer la majoritatea muncitorilor. Este un lucru anormal în momentul în care vorbești despre o țară membră a Uniunii Europene, cu o industrie alimentară foarte retehnologizată care poate da produse de mare calitate.

Dacă este nevoie și lucrurile nu sunt respectate, vom ieși în parcările hypermarketurilor și supermarketurilor. Vom încerca să aducem întreaga populație lângă noi. Să fie foarte clar, în forma legală permisă de lege’, a menționat Frumosu.

Potrivit președintelui Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, adaosul comercial impus produselor românești trebuie să fie la un nivel similar cu cel adresat produselor din import, iar o lege în acest sens trebuie să protejeze producătorii români.

‘Vrem mai multe produse românești pe rafturi, vrem să fie respectați producătorii români, vrem să avem adaosuri comerciale la produsele noastre la fel ca la cele care sunt importate. Astăzi, sunt convins că produsele românești au procente mai multe din punct de vedere al adaosurilor la raft decât produsele importate. Desigur, vrem o lege care nu să vină în avantajul producătorului român, dar să sprijine producătorul român și să discute de la egal la egal cu orice producător, membru al oricărui stat al Uniunii Europene. Noi vom merge ca la TVA, adică bară la bară. Ne apărăm locurile de muncă. O bună reglementare din punct de vedere legislativ a acestor situații poate să conducă la scădere de preț și în continuare la vânzări mai mari, ceea ce înseamnă bani mai mulți pentru producătorii din industria alimentară și, probabil, că salarii mai bune pentru cei care lucrează’, a subliniat Dragoș Frumosu.

Publicația ‘Revista cărnii’ organizează, joi, Congresul Industria Cărnii, un eveniment la care sunt invitați reprezentanți guvernamentali, ai organizațiilor din industria cărnii și producătorilor din domeniu.

Potrivit organizatorilor, printre cei care vor susține discursuri sunt Achim Irimescu — ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Laszlo Nagy Csutak — vicepreședinte subsecretar de stat în Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Marcel Bogdan Pandelică — președinte Autorității Naționale pentru Protecția Consumatori (ANPC), Dragoș Doroș — președinte secretar de stat Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF), Vladimir Mănăstireanu — director executiv Asociația Română a Cărnii, Sorin Minea — președinte Romalimenta, Dragoș Frumosu — președinte Federația Sindicatelor din Industria Alimentară, Ioan Ladoși — președinte Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România și Ilie Van — președinte Uniunea Crescătorilor de Păsări din România.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments