SIMPOZION PE TEMA TRAFICULUI DE PERSOANE, ORGANIZAT DE PRO PRIETENIA ARAD

by Florian Popa

Ediţia a IV-a a Simpozionului anual de Prevenire şi Combaterea Traficului de Persoane organizat de Fundaţia Pro Prietenia Arad a debutat miercuri dimineaţă, 24 septembrie, la Timişoara, în prezenţa a 80 de participanţi din 8 ţări. Evenimentul acestui al 4-lea an poartă numele Project “Connect” şi ţinteşte spre combaterea reţelelor de crimă organizată şi extinderea legăturilor dintre ţări. Organizatorii realizează aceasta prin accentuarea cooperării pe orizontală dintre Italia, Portugalia şi România în ce priveşte traficul de persoane.

Ediţiile a II-a şi a III-a a simpozionului au avut privilegiul de a fi sprijinite financiar de Ambasada SUA la Bucureşti, alături de alte organizaţii. Reprezentând guvernul şi poporul american, ambasada acordă o atenţie deosebită anual problemei acute a traficului de persoane care afectează mulţi români. Aflat la un prânz de lucru la Arad săptămâna trecută cu reprezentanţii Fundaţiei Pro Prietenia, Însărcinatul cu Afaceri ad interim, E.S. Dean Thompson, aflat la Arad a menţionat: „Ambasada SUA apreciază activitatea importantă desfăşurată de Pro-Prietenia şi multe alte grupuri pe probleme de trafic de persoane, un flagel mondial căruia trebuie să-i acordăm atenţie şi în privinţa căruia trebuie să acţionăm. Este nevoie de eforturi concertate, coordonate ale guvernului, societăţii civile şi cetăţenilor pentru a câştiga această luptă, o luptă pe care trebuie să o câştigăm, pentru a asigura demnitatea şi libertatea tuturor.”

La deschiderea acestei ediţii, alături de reprezentanţii italieni şi portughezi care sunt co-organizatori cu arădenii de la Fundaţia Pro Prietenia Arad s-a aflat şi Secretarul I al Ambasadei Germaniei, dr. Johannes Dietrich care a exprimat poziţia Germaniei pe această temă delicată. „Fenomenul traficului transfrontalier de persoane poate fi combătut eficient doar atunci, când societăţile civile, instituţiile de stat şi autorităţile de urmărire penală ale ţărilor afectate cooperează strâns. Proiectul Connect reprezintă o contribuţie importantă în vederea înlăturării barierelor şi îngreunarea activităţii infracţionale a traficanţilor de persoane prin intermediul schimbului de experienţă, transferului de cunoştinţe şi crearea unor reţele de cooperare. Felicit organizatorii pentru cele realizate până acum şi le doresc în continuare succes în această activitate importantă.”.

La acest simpozion participanţii au avut ocazia să înveţe despre relaţia dintre corupţie şi traficul de persoane şi vor putea crea punţi de colaborare pe orizontală şi pe termen lung. Vor putea duce înapoi spre organizaţiile sau instituţiile publice din care fac parte idei şi practici noi, benefice adresării mai eficiente a traficului de persoane. “Sunt încântat că am putut să facem pentru al 4-lea an un efort considerabil de a organiza în România cu noi parteneri externi, italieni şi portughezi, acest proiect valoros care are ca efect în cele din urmă protejarea fiinţei umane vulnerabile, supusă înşelării, traficării şi chiar torturii pentru a genera profit pentru indivizi sau reţele fără scrupule. Fiinţele umane sunt nepreţuite iar demnitatea şi libertatea lor trebuie protejate. Mulţumesc Ambasadei SUA, instructorilor internaţionali de la Pointman Foundation, ministerelor de resort din Italia şi Portugalia, ambasadei Germaniei şi echipei mele” menţionează Florea Tarcea, fondator şi preşedinte la Pro Prietenia.

Evenimentul s-a încheiat joi, 25 septembrie, la sfârşitul zilei. Ţările participante sunt România, Italia, Portugalia, Germania, Marea Britanie, Ungaria, Serbia şi Nigeria. Participanţii se vor întoarce în ţările lor echipaţi suplimentar pentru misiunea lor de adresare a acestei forme moderne de sclavie care este traficul de persoane care afectează anual pe glob 30 milioane de fiinţe umane. Pentru orice întrebări, pentru planificarea unor interviuri, nu ezitaţi să contactaţi asociaţia la telefon 0727-711820 sau email [email protected] .

Facebook Comments